středa 9. října 2024

Na Česko útočí druhá vlna chřipky

Nemocných s akutními respiračními infekcemi včetně chřipky přibylo skoro o čtyři procenta. Nejvyšší nemocnost je stále v Pardubickém kraji a na jihu Moravy.

chřipka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Marodů s respiračními infekcemi přibylo napříč všemi věkovými skupinami s výjimkou malých dětí ve věku do pěti let. V kategorii chřipkových onemocnění hlásí hygienické stanice dokonce ještě vyšší nárůst nemocných, a to přes 12 procent. S chřipkou se momentálně potýkají všechny věkové skupiny kromě seniorů nad 65 let.

„To, že letos trvá období zvýšené nemocnosti respiračními infekcemi relativně dlouho, lze připsat předchozím dvěma pandemickým rokům s řadou hygienických opatření. Nyní se populace znovu postupně promořuje. Lze očekávat, že chřipka tady s námi ještě minimálně několik týdnů bude. S nastupujícím jarem by postupně mělo dojít k poklesu,“ řekl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Jan Kynčl.

V aktuální chřipkové sezoně se zatím potvrdilo 287 závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči, sto lidí na komplikace spojené s nemocí zemřelo.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Související

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce

nemoc
Domácí Zdraví

Epidemie chřipky začíná ustupovat

thermometer-3656065_1280
Domácí

Chřipková epidemie je na vrcholu. Nejvíce marodí malé děti, nejméně důchodci

nemocné dítě
Domácí Zdraví

V Česku byla vyhlášena chřipková epidemie