čtvrtek 19. září 2024

Mynář si půjčil stan z Hradu. Vrátil ho, když se na to přišlo

Vratislav Mynář potřeboval na svoji sjezdovku v Osvětimanech party stan. Jako kancléř prezidenta si ho tam nechal dovézt z hradního skladu. Informovaly o tom Seznam Zprávy.

Prezident Zeman a kancléř Mynář

Prezident Zeman a kancléř Mynář
Zdroj: Interwiew ČT

  • Prezident Zeman a kancléř Mynář
  • Zdroj: Interwiew ČT

Po požáru srubu u sjezdovky hledal Mynář způsob, kde najdou návštěvníci jeho skiareálu zázemí. Pak se u sjezdovky objevil asi deset metrů dlouhý party stan. Seznam Zprávy zjistily, že pochází z Pražského hradu. Do 300 kilometrů vzdálených Osvětiman doputoval právě na příkaz ředitele prezidentské kanceláře a osvětimanského vlekaře v jedné osobě.

Potom, co se reportéři u personálu sjezdovky vyptávali, odkud stan je, nastala rychlá akce. Do areálu dorazily dodávka a kamion z autoparku Hradu se třemi podřízenými Vratislava Mynáře. Ti začali stan rozebírat. „My máme žádanku na přepravu, že máme zajet do Osvětiman pro náklad a dovézt ho zpátky na Hrad. Jak to má Mynář ošetřené, to mě nezajímá,“ řekl redakci jeden z pracovníků s tím, že stan do Osvětiman i přiváželi.

Mynář prohlásil, že má stan pronajatý a jeho půjčením pomáhá hospodaření Pražského hradu. „Jsem příliš skromný na to, abych se tím sám chlubil,“ poznamenal kancléř.

Zodpovědnost za hradní majetek má šéf Správy Pražského hradu Jan Novák. „Jde o normální pronájem na fakturu,“ uvedl Novák a zároveň si vzpomněl, že kancléř Mynář za pronájem i s dopravou zaplatil asi 30 tisíc korun. Faktury s přesnými údaji redakci slíbil dodat v úterý. Později řekl, že faktury ještě neexistují.

Pochybnosti o hospodaření na Hradě se v minulých letech objevovaly opakovaně a vedly k tomu, že Nejvyšší kontrolní úřad loni spustil na podnět Transparency International na Hradě kontrolu. Původně kontroloři počítali s tím, že výsledky zveřejní v lednu, teď ale mluví o tom, že kvůli zájmu policie nemohou zatím se závěry ven.

Reakce na sociálních sítích na sebe nenechaly čekat.

Související

Vratislav_Mynář_Praha_2013
Domácí

Policie navrhla obžalovat Mynáře. Viní jej z čachrů s evropskými dotacemi

Prezident Zeman a kancléř Mynář
Domácí

Další Mynářovy čachry: Dodatky k listině nebo pronájem Hradu

Mynář
Domácí

Mynář nezaplatil za soukromé cesty. Může za to prý jeho podřízený

Prezident Zeman a kancléř Mynář
Domácí

Správa Pražského hradu prý podváděla a kradla. Čachrovalo se i s alkoholem