sobota 18. května 2024

Muzeum ukáže ponorku z kauzy Orlických vražd. Malé děti nechte doma, radí

Od soboty bude v Hornickém muzeu Landek v Ostravě k vidění unikátní ponorka. Ta, která kdysi hledala sudy s mrtvými těly na dně Orlické přehrady.

F2xUAjpXMAA0WHI

Columbo One.
Zdroj: dolnivitkovice.cz

  • Columbo One.
  • Zdroj: dolnivitkovice.cz

Hornické muzeum Landek v Ostravě láká návštěvníky na zajímavost, která se váže k mediálně velmi známému případu z porevoluční doby, k takzvaným Orlickým vraždám. Zájemci si totiž budou moci prohlédnout ponorku, která pomáhala kriminalistům celý případ objasnit. Stroj je vystavený v Ostravě proto, že akce, při níž se ze dna přehrady Orlík tahaly sudy s mrtvými těly, se účastnili záchranáři z ostravské báňské skupiny. Právě oni sudy na dně vodní nádrže objevili.

Více než třicetikilový přístroj bude k vidění do 10. září. Kvůli jeho nasazení v největším případu moderní české kriminalistiky, se mu dnes přezdívá Columbo One. Zajímavostí je, že prohlídku ponorky bude komentovat jeden z dlouholetých záchranářů Daniel Tekiela, který se osobně orlické akce účastnil.

„Rádi bychom upozornili, že samostatná komentovaná prohlídka Columba One, ale také celý okruh S haviřem na šichtě, nejsou vhodné pro děti do 12 let. U prohlídky ponorky doporučujeme, a to i s ohledem na známé okolnosti jejího použití na Orlíku, návštěvu spíše až od 15 let,“ řekl ředitel Hornického muzea Ján Hlobil.

Policisté spolu se záchranáři vytáhli zavařené sudy s mrtvými těly ze dna Orlíku v červenci 1995. Následně zatkli skupinu pěti lidí, kteří od soudu odešli s vysokými tresty. Dnes už ve vězení zůstává pouze doživotně odsouzený vykonavatel vražd Ludvík Černý.

Autor: Jan Skala

Související

Ukrajinské Dnipro
Domácí

Ukrajinské Dnipro je partnerským městem Ostravy

Hráči Švédska zvítězili nad USA
Hokej MS v hokeji 2024

Švédsko v souboji hokejových velikánů porazilo USA

Česká reprezentace na tréninku před šampionátem
Hokej MS v hokeji 2024

Začíná hokejový šampionát, přinášíme program českého týmu

Stanice Ostrava-Vítkovice
Domácí

Takřka 60 let staré Vítkovické nádraží se dočká rekonstrukce