sobota 18. května 2024

Musk představil svou firmu na umělou inteligenci

Elon Musk stojí v čele nové společnosti xAI, která se zabývá umělou inteligencí a chce konkurovat ChatGPT.

Elon Musk

Elon Musk
Zdroj: momento2.com (CC)

  • Elon Musk
  • Zdroj: momento2.com (CC)

Elon Musk oznámil založení nové společnosti xAI zaměřené na umělou inteligenci. Nejde o žádné velké překvapení, jelikož Musk poslední měsíce naznačoval plány na vytvoření konkurence ChatGPT. Nová společnost xAI představila své webové stránky a tým dvanácti zaměstnanců. Podle webových stránek bude společnost vedená Muskem „těsně spolupracovat se společnostmi X (firma, která vede sociální síť Twitter), Teslou a dalšími společnostmi, aby dosáhla pokroku směrem k našemu cíli – pochopit pravou povahu vesmíru,“ uvádí webová stránka.

Musk byl jedním z raných podporovatelů tvůrce ChatGPT OpenAI, ale později kritizoval společnost za zavedení zabezpečení, která mají zabránit virálnímu chatbotu ve vypouštění zaujatých nebo sexistických odpovědí. „Nebezpečí trénování AI, aby byla woke - jinými slovy, aby za určitých okolností lhala - je smrtící,“ tweetoval Musk v prosinci v reakci na uživatele Twitteru, který se zeptal CEO OpenAI, zda je možné „vypnout woke nastavení“ na ChatGPT.

V dubnovém rozhovoru s tehdejším moderátorem Fox News Tuckerem Carlsonem naznačil Musk plány na svůj nový podnik v oblasti AI. „Začneme něco, co nazývám TruthGPT,“ řekl tehdy a popsal ji jako „maximálně pravdu hledající AI“, která „se zajímá o pochopení vesmíru“.

Oznámení Muskova nejnovějšího podniku přichází v okamžiku, kdy se Musk ocitá v nejisté situaci. Twitter, společnost, kterou v říjnu koupil za 44 miliard dolarů, nyní čelí nejisté budoucnosti poté, co Meta spustila konkurenční aplikaci s názvem Threads. Aplikace Meta získala více než 100 milionů přihlášení za méně než týden. Mezitím se objevila řada zpráv o propadech Twitteru v míře používání i počtu aktivních uživatelů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CNN, FOX

Související

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí