čtvrtek 19. září 2024

Mnichovský diktát neznamenal jen ztrátu pohraničí. Podlomil důvěru lidí v západ

Na sudetské pohraničí měl Adolf Hitler zálusk už delší dobu a provokatérské akce z léta 1938 tomu nasvědčovaly. Západní mocnosti ale věřily, že pokud mu československé území dají, zachrání tím mír.

Bundesarchiv_Bild_183-58507-003,_Besetzung_des_Sudetenlands,_Grenzpfahl

Na základě Mnichovské dohody přišlo Československo o sudetské pohraničí.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Na základě Mnichovské dohody přišlo Československo o sudetské pohraničí.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Když byla v Berlíně krátce po půlnoci 30. září 1938, tedy přesně před 85 lety, podepsána Mnichovská dohoda, byla jen vyústěním několikaměsíčních snah nacistického vůdce Adolfa Hitlera o podrobení Československa. Pod dokumentem, který Československu přikazoval vzdát se pohraničních oblastí ve prospěch Německa, se kromě Hitlera podepsal jeho italský spojenec Benito Mussolini, ale i představitelé Velké Británie a Francie, Neville Chamberlain a Édouard Daladier. To bylo pro tehdejší československou vládu velká rána, protože právě na spojenectví a pomoc obou zemí spoléhala nejvíce.

Faktem, že se v mezinárodním společenství za Československo postavil pouze Sovětský svaz, mělo dalekosáhlé následky. Přestože Polsko a Rumunsko se kategoricky postavilo proti tomu, aby Stalin poslal do Československa na pomoc Rudou armádu, důvěra Čechoslováků v Sovětský svaz byla tehdy extrémně vysoká. Stalin toho během válečných let využil a ve chvíli, kdy Rudá armáda osvobodila v květnu 1945 většinu zemí Československa, už byl domluven se šéfem tuzemských komunistů Klementem Gottwaldem na vytvoření sovětského satelitu.

Velká Británie a Francie braly tehdy Mnichovskou dohodu jako vítězství. Chamberlain dokonce při příletu z Berlína na letišti řekl, že Velké Británii přivezl mír. To, že se šeredně mýlil, bylo jasné už o rok později, kdy Hitler napadl Polsko, čímž rozpoutal druhou světovou válku. O pár měsíců později se i britská města zmítala pod útoky bombardér Göringovy Luftwaffe.

Autor: Jan Skala

Související

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

profimedia-0903138545
Domácí

Pyrotechnici odpálili pumu v Litvínově. Škody by měly být minimální

profimedia-0901608829
Domácí

Do výbuchu zbývají minuty. Chemička je prázdná, hasiči vozí pytle s pískem