úterý 22. října 2024

Mladiství řeší problémy s psychologem vytvořeným umělou inteligencí

Mladiství po celém světě objevili virtuálního psychologa, jde o chatbota s umělou inteligencí.

Mladistvý

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Platforma Character.ai nabízí tvorbu chatbotů na základě fiktivních nebo reálných postav. Mezi nejpopulárnějšími je Psycholog, který vznikl teprve loni a již obdržel od uživatelů přes 78 milionů zpráv, z nichž 18 milionů je pouze za poslední dva měsíce. Uživatelé chválí především jeho schopnost empaticky pomáhat s životními obtížemi.

Psycholog, navržený uživatelem Blazeman98, se stal jedním z nejoblíbenějších chatbotů zaměřených na terapeutickou pomoc. I když firma zdůrazňuje zábavný charakter všech svých chatbotů, tak Psycholog zaujímá výjimečné postavení mezi dalšími terapeutickými chatboty. Platforma je populární především u uživatelů ve věku 16 až 30 let.

Profesionální psychoterapeutka Theresa Plewman pro BBC uvedla, že bot rychle předkládá předpoklady a může dávat nesprávné rady. Přesto uznává jeho rychlou a spontánní povahu, která může být pro některé lidi užitečná. I přes popularitu Psychologa zdůrazňuje firma Character.ai, že uživatelé by měli vyhledat certifikované profesionály pro skutečnou radu a pomoc. Konverzace jsou soukromé, ale firma si ponechává právo číst je za účelem ochrany uživatelů. Platforma upozorňuje, že vše, co postavy říkají, je vytvořené generovanou umělou inteligencí.

Chatbota Psychologist si můžete vyzkoušet i v češtině.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Character.ai, BBC

Související

Evropský parlament
Zahraniční AI

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

IMG_8448
Zahraniční Zajímavosti

Mluvící zvířecí exponáty v britském muzeu. Hlas jim dá umělá inteligence