pátek 13. září 2024

Místo bydliště může ovlivnit včasnou diagnózu Alzheimera

Podle nové studie závisí šance na včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby v USA nejen na zdravotních rizicích, ale i na tom, kde pacient žije. To má zásadní dopad na léčbu a péči.

alzheimer

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Anna Shvets

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Anna Shvets

Výzkum Univerzity v Michiganu a Dartmouth College odhalil, že míra diagnostiky Alzheimerovy choroby a demencí v USA se výrazně liší podle regionu. Tyto rozdíly nelze vysvětlit jen běžnými rizikovými faktory, jako jsou obezita, cukrovka nebo vysoký tlak. Studie naznačuje, že vliv mohou mít i přístup k odborné péči a sociální stigma.

Formální diagnóza je přitom klíčová. Umožňuje přístup k léčbě, účast v klinických studiích a plánování péče. „Rozdíly v diagnostice mohou znamenat, že v některých oblastech je mnohem těžší se k ní dostat,“ říká Julie Bynum, vedoucí autorka studie.

Výsledky studie, publikované v časopise Alzheimer’s & Dementia, ukazují, že v některých částech USA, jako jsou Velké planiny ve středním pásu USA a jihozápad Států, je diagnostika výrazně nižší, než by se očekávalo. Například obyvatelé Wichita Falls v Texasu mají dvakrát vyšší šanci na diagnózu než lidé v Minotu v Severní Dakotě.

Výzkum upozorňuje na roli zdravotních systémů a dostupnost péče. Odborníci varují, že dlouhé čekací doby a omezený přístup k specialistům mohou zhoršit situaci. K tomu se přidávají jazykové a kulturní bariéry, které komplikují diagnostiku u různých skupin obyvatel. Výzkumníci doufají, že tato zjištění přispějí k lepšímu informování veřejnosti a zlepšení dostupnosti zdravotní péče.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vladimir_Putin_(2022-09-20)
Zahraniční

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

GXExZsVboAA0Fbw
Zahraniční

Podle Trumpa jedí migranti v Ohiu domácí mazlíčky. Reakce přišla rychle

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

Varovávání jako mají cigarety by měly dostat i sociální sítě, naléhají prokurátoři v USA

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven