Ministr spravedlnosti podal kárnou žalobu na exekutora Podkonického

Nechvalně známý exekutor Juraj Podkonický má na krku kárnou žalobu. Podal ji ministr spravedlnosti Pavel Blažek kvůli obcházení zákonných pravidel o zastavování takzvaných bagatelních exekucí.

4_-_juraj_podkonicky

Juraj Podkonický
Zdroj: facebook

  • Juraj Podkonický
  • Zdroj: facebook

Jedná se o exekuce na menší dlužené částky peněz.

„V červenci 2022 zahájilo Ministerstvo spravedlnosti na základě upozornění organizace Člověk v tísni výkon státního dohledu. Upozornění informovalo o možném obcházení zákona z důvodu úhrady jedné koruny. S ohledem na závažnost pochybení podal 9. února ministr spravedlnosti Pavel Blažek návrh na zahájení kárného řízení k Nejvyššímu správnímu soudu,“ upřesnil Minutovým zprávám mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Novela exekučního řádu loni uložila exekutorům povinnost zastavit exekuce na částky do 1 500 korun, u kterých se v posledních třech letech nepodařilo vymoci žádné peníze a věřitel nesložil zálohu 500 korun. Exekutor Podkonický zřejmě toto pravidlo obchází. V některých případech totiž krátce před vypršením dané lhůty přišla na úhradu dlužné částky jedna koruna, a to často bez vědomí dlužníka. Exekuce tak pokračovala dál.

Podle Člověka v tísni existuje také podezření, že se Podkonický ve statisících podobných případů v akci Milostivé léto obohatil až o desítky milionů korun falšováním doručenek.

Související

445105843_1182373912759051_3099480321444512256_n
Domácí

Exekuce i omluva Zemanovi. Novotný má jeden problém za druhým

Exekuce se nedaří ukončovat
Ekonomika

Dlužníků ubývá, exekucí je ale víc

vzp.jpg
Domácí

SMS pro klienty VZP. Majitel webu se tváří i jako sociálka nebo rozesílá exekuce

peníze
Ekonomika

Dlužníci za sociální pojištění dostanou druhou šanci