středa 15. května 2024

Ministerstvo zemědělství více podpoří potravinové banky

Potravinové banky dostaly na provoz dalších 20 milionů korun.

nákup

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Michael Burrows

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Michael Burrows

Cílem potravinových bank je snížit plýtvání potravinami a rozdělit je lidem na hranici hmotné nouze. V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu a zhoršení finanční situace sociálně slabších skupin obyvatel přidalo Ministerstvo zemědělství potravinovým bankám 20 milionů korun.

Podporu mohou banky využít na pronájmy, rekonstrukce a budování nových skladů, na nákup automobilů pro svoz potravin a zejména pak na režijní náklady, jako jsou energie. Dalších 20 milionů korun je určeno na provozní náklady bank, zejména na zajištění svozu potravin od obchodních řetězců, které jsou následně přerozděleny mezi potřebné občany.

Letos tyto organizace získají celkem 103 milionů korun. „Potravinová pomoc je důležitá pro opuštěné lidi, matky samoživitelky, lidi s mentálním i zdravotním postižením a další sociálně slabší skupiny. Navýšení podpory pomůže bankám pokrýt mimořádné náklady s distribucí potravin uprchlíkům, které jim v letošním roce vznikly kvůli vojenské agresi Ruska proti Ukrajině,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

jatka
Domácí

Jatka budou od roku 2026 hlídat kamery

53077660334_c97874dea9_b
Zahraniční

Část americké pomoci je už na Ukrajině. Brzy bude další, tvrdí Bílý dům

Ukrajinské Dnipro
Domácí

Ukrajinské Dnipro je partnerským městem Ostravy

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla