neděle 8. září 2024

Minimálně čtyři lidé zemřeli při povodních v Německu. V Řezně platí stav katastrofy

Silné deště zpustošily jih Německa, kde se záplavy nevyhnuly ani oblastem Bavorska a Bádenska-Württemberska. Při povodních zemřeli minimálně čtyři lidé.

profimedia-0878591765

Protipovodňová ochrana v Řezně (3. 6. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Protipovodňová ochrana v Řezně (3. 6. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

V pondělí stoupl počet obětí na čtyři poté, co záchranáři našli ve sklepě v Schrobenhausenu tělo hledané ženy. Ve švábském Offingenu pátrají po pohřešovaném hasiči. Další dvě oběti byly nalezeny v zaplaveném sklepě v Schorndorfu. V Pfaffenhofenu zemřel při zásahu 42letý hasič, jehož člun se v noci na neděli převrátil. V Deggendorfu hasiči evakuovali výletní loď s více než 140 lidmi kvůli vysoké hladině Dunaje.

Řezno vyhlásilo v pondělí stav katastrofy, protože hladina Dunaje dosáhla téměř šesti metrů. Oblast navštívil kancléř Olaf Scholz spolu s ministryní vnitra Nancy Faeser a bavorským premiérem Markusem Söderem.

Situace se v některých částech Bádenska-Württemberska zhoršila a meteorologové předpovídají další silné deště. Kancléř Scholz slíbil pomoc spolkové vlády a zemí. Premiér Söder oznámil, že Bavorsko také přispěje z vlastního rozpočtu a zavedl by povinné pojištění proti přírodním katastrofám.

Řezno a Pasov nyní čelí zhoršujícím se podmínkám. Řezno vyhlásilo stav katastrofy a hladina Dunaje by mohla kulminovat v úterý dopoledne. Obyvatelé jsou varováni, aby nevstupovali do sklepů a podzemních garáží kvůli možnému ucpání protipovodňových ochranných prvků. V Bavorsku se protrhly hráze u dvou obcí a lidé byli evakuováni. Na řece Paar se hráz protrhla na třech místech a obyvatelé městeček Baar-Ebenhausen a Manching byli vyzváni, aby se uchýlili do vyšších pater.

Intenzivní deště způsobily nejen záplavy, ale také rozsáhlé dopravní komplikace. V pondělí byly přerušeny dálkové železniční trasy do Mnichova ze severu a západu. Německý vlakový dopravce Deutsche Bahn nedoporučuje cestovat do Bavorska a Bádenska-Württemberska a radí odložit cesty, které nejsou nezbytné.

Autor: Šimon Mitro

Související

police_police_car_patrol_car_patrol_state_authority_police_officers_germany-493057
Zahraniční

Německo i Francie hlásí další útoky. Hovoří se o exotických či afrických typech

GWyKTStWcAAsOWg
Zahraniční

Zelenskyj žádá systémy protivzdušné obrany. Slíbili jste je, tvrdí v Německu

Photo-by-Sandor-Csudai-is-licensed-under-licence-CC-BY-NC-ND-4.0
Zahraniční

Komisař přišel s plánem deportací. Migranti by měli směřovat do Rwandy

profimedia-0904954736
Zahraniční Aktualizujeme

Video zachytilo islamistu, střílel u konzulátu Izraele v Mnichově. Nepřežil