pondělí 1. července 2024

Milovníci veder se dočkali. Je tu tropický den a přijde i tropická noc

Horka vydrží až do konce týdne. Během dneška bude možná na Moravě i tropická noc.

horko

Ilustrační foto.
Zdroj: PickPik

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PickPik

S dneškem přišel letošní první tropický den. Teplota na mnoha místech už teď dosahuje letních hodnot a během dne prakticky na celém území České republiky se teploty vyšplhají na tropickou třicítku. Pršet by nemělo s výjimkou severních Čech, kde se mohou objevit ojediněle přeháňky a nebo dokonce bouřky. Nejtepleji by podle Českého hydrometeorologického ústavu mělo být v Praze, středních Čechách a na jižní Moravě, kde by se teploty měly vyšplhat až na 32 stupňů.

Právě v těchto místech se dnes očekává také první letošní tropická noc. Zítra by se měly teploty pohybovat kolem stejných hodnot jako dnes, ovšem s výjimkou severu a severozápadu republiky, kde se objeví zvětšená oblačnost s možností srážek.

Vlna teplého počasí vydrží v Česku do pátku. Přes víkend se ochladí, ale s příchodem dalšího pracovního týdne dojde znovu k postupnému oteplování.

Autor: Jan Skala

Související

hory
Domácí

Začátek prázdnin přinese teploty o deset stupňů nižší

GRVeEdfX0AAPwya
Domácí

Voda zaplavuje sklepy, padají stromy. Moravou postupují silné bouřky

Hot_(34_degrees)_and_dry,_an_extreme_weather_combination_in_Holland._Here_watersupply_along_the_Schelmseweg_Schaarsbergen_at_1_July_2015._Start_of_the_most_warm_night_in_Holland_since_1901_with_some_24_degrees_minimum
Domácí

Česko zažila jednu z nejteplejších nocí v historii měření. Bylo i 25 stupňů

gewitter-sturm-blitze-himmel-1706878690dOy
Domácí

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Ty zítra utnou dnešní výheň