čtvrtek 19. září 2024

Miliony záznamů pozorovaných druhů hub, rostlin a zvířat slouží nejen úřadům, ale i veřejnosti

Nálezová databáze nyní eviduje více než 35 milionů záznamů o druzích hub, rostlin a zvířat na českém území. Tento projekt, spuštěný Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR v roce 2007, se za poslední léta stal nejrozsáhlejším svého druhu ve střední Evropě.

výr velký

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Databáze, spravovaná Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, slouží jako cenný nástroj pro monitorování a ochranu biodiverzity. „Díky dlouhým časovým řadám dat máme lepší přehled o výskytu druhů a jejich změnách v čase,“ říká František Pelc, ředitel agentury. Data jsou klíčová pro plánování záchranných programů a ochranu chráněných území.

Od roku 2017 je databáze dostupná i veřejnosti, která může přispívat svými pozorováními a využívat filtry k vyhledávání informací o druzích. „Každý záznam, ať už jde o běžné nebo vzácné druhy, přispívá k ochraně přírody,“ dodává Jan Zárybnický, vedoucí Odboru Informačního systému ochrany přírody.

Aktualizace databáze probíhá pravidelně a zahrnuje data z různých zdrojů, včetně mobilních aplikací jako BioLog a iNaturalist. „Velmi vítáme přispění veřejnosti, například při mapování vzácných druhů nebo invazních druhů,“ uzavírá Karel Chobot z Odboru monitoringu biodiverzity.

Autor: Šimon Mitro

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech