Miliardy lidí čelí extrémnímu horku

OSN varuje před extrémním horkem. Extrémními teplotami atakujícími 50 stupňů jsou ohroženy miliardy lidí.

slunce

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Miliardy lidí čelí epidemii extrémního horka, kdy teploty dosahují až 50 stupňů Celsia. To má extrémní dopad na lidi a celou planetu,“ prohlásil generální tajemník OSN António Guterres na tiskové konferenci v New Yorku. Rekordní teploty a smrtící vlny veder letos zasáhly Spojené státy, Afriku, Evropu i Blízký východ, kde si vyžádaly stovky životů. Během putování do Mekky zemřelo více než 1 300 poutníků v důsledku vysokých teplot.

Guterres v proslovu zdůraznil, že nejzranitelnějšími jsou bezdomovci a nejchudší ve městech, těhotné ženy, děti, senioři, zdravotně postižení a nemocní.

Podle zprávy Mezinárodní organizace práce (ILO) je více než 70 procent světové pracovní síly, což je 2,4 miliardy lidí, vystaveno riziku extrémního horka. Situace je nejkritičtější v Africe a arabských regionech, kde je ohroženo až 90 procent pracovníků. V Asii a Pacifiku je ohroženo 75 procent.

Horko na pracovištích může do roku 2030 stát globální ekonomiku až 2,4 bilionu dolarů. „Musíme zajistit ochranu pracovníků na základě lidských práv a aktualizovat zákony a předpisy tak, aby reflektovaly současnou realitu extrémního horka,“ zdůraznil Guterres. Generální tajemník také upozornil na nutnost posílení odolnosti ekonomik a společností proti extrémnímu horku, které způsobuje poškození infrastruktury, neúrodu, tlak na vodní zdroje, zdravotní systémy a elektrické sítě. Města jsou obzvláště zranitelná, protože se ohřívají dvakrát rychleji než globální průměr.

Guterres také zdůraznil nutnost snížení závislosti na fosilních palivech a nečinnosti v oblasti klimatu. Vyzdvihl, že vlády, zejména státy G20, soukromý sektor, města a regiony musí okamžitě přijmout klimatické akční plány, které omezí globální oteplování na 1,5 stupně. „Musíme jednat, jako by na tom závisela naše budoucnost – protože na tom skutečně závisí,“ uzavřel Guterres.

Autor: Šimon Mitro

Související

oceán
Zahraniční Klimatické změny

Vědci plánují hnojení oceánu železem pro záchranu klimatu

GYTV9_ZakAUA7s5
Zahraniční

Situace na frontě se dramatizuje. Zle je u Vuhledaru i v Charkově

profimedia-0911057505
Zahraniční

Valné shromáždění OSN začíná. Pavel chce tvrději bojovat se změnami klimatu

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus