pátek 18. října 2024

Mikroroboti běhají po laboratorní misce, třepou se a dokážou léčit tkáně

Americký vědecký tým složený z odborníků z univerzit Vermont a Tufts vyrobil z lidských buněk živé miniroboty, kteří by mohli podle lékařů do budoucna léčit poškozené tkáně pacientů.

143D3F6B-3EC0-474A-9529-B5BA58B260BF

Snímek biologických robotů. Jejich vzhled je individuální, některý je více kulatý, jiný šišatý. Někteří běhají pomocí vlásků po laboratorní misce sem a tam, jiní se jen třepotají.
Zdroj: Tufts Univerzity

  • Snímek biologických robotů. Jejich vzhled je individuální, některý je více kulatý, jiný šišatý. Někteří běhají pomocí vlásků po laboratorní misce sem a tam, jiní se jen třepotají.
  • Zdroj: Tufts Univerzity

Na vytvoření biologických robotů žijících šedesát dnů použili lékaři poprvé v historii lidský organismus, konkrétně buňky z průdušnic anonymních dárců. Z řasových výběžků buněk dýchacího orgánu vytvořili pomocí chemického experimentu nožičky, díky kterým se miniroboti pohybovali po laboratorní misce.

Vědci také umístili poškozené lidské neurony pod miniroboty a ti ihned začali pracovat na jejich hojení.

"Dokážeme si představit, jaký potenciál má tato technologie do budoucna. Zahrnutím dalších biologických komponent a integrací počítačových návrhů s 3D buněčnou tiskárnou by bylo možné vyvinout rozmanitou škálu živých strojů schopných dodávat léky, odstraňovat ucpání malých kapilár nebo sbírat mikroplasty v oceánech, abychom jmenovali alespoň některé možnosti," řekl jeden ze členů týmu Douglas Blackiston.

Aby se předešlo nežádoucímu imunologickému odmítnutí, mohly by se při stavbě xenobotů používat vlastní buňky potenciálních pacientů.

Autor: Zuzana Beranová

Související

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu