pátek 18. října 2024

Měsíční jeskyně by mohla poskytnout astronautům úkryt

Nedaleko místa přistání Neila Armstronga na Měsíci vědci objevili jeskyni. Mohla by v budoucnu sloužit jako základna pro astronauty.

Měsíc

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Italský tým vědců v pondělí oznámil, že našel důkazy o rozlehlé jeskyni přístupné z nejhlubší známé jámy na Měsíci. Ta se nachází v Moři klidu, pouhých 400 kilometrů od místa přistání mise Apollo 11. Jáma vznikla zřícením lávového tunelu, stejně jako dalších více než 200 známých jam na Měsíci.

Vědci analyzovali radarová měření z NASA Lunar Reconnaissance Orbiter a porovnali výsledky s lávovými tunely na Zemi. Podle jejich odhadů je jeskyně minimálně 40 metrů široká a desítky metrů dlouhá. Výsledky výzkumu byly publikovány v časopise Nature Astronomy. „Měsíční jeskyně byly záhadou více než 50 let. Bylo vzrušující konečně dokázat existenci jedné z nich,“ napsali Leonardo Carrer a Lorenzo Bruzzone z Univerzity v Trentu.

Studie v Nature uvádí, že jeskyně by mohla být slibným místem pro lunární základnu, poskytující útočiště před drsným povrchovým prostředím a podporující dlouhodobý průzkum Měsíce. Materiály uvnitř těchto jeskyní, které nebyly po staletí vystaveny drsným povrchovým podmínkám, mohou vědcům také pomoci lépe pochopit vývoj Měsíce, zejména jeho vulkanickou aktivitu.

Autor: Šimon Mitro

Související

chinese_moon_landing_by_futurerender_dg9bj2r-fullview
Zahraniční

Čína chce vyslat člověka na Měsíc. Plánuje i průzkum Marsu a Jupitera

Jupiterův měsíc Europa
Zahraniční Vesmír

Europa pod drobnohledem. NASA u Jupiterova měsíce hledá život

solární bouře
Zahraniční Vesmír

Blíží se silná sluneční bouře. Hrozí výpadky proudu

Vizualizace mise HERA
Zahraniční Vesmír

Hera odstartovala na cestu k asteroidu Dimorphos, který srazila NASA