pondělí 16. září 2024

Měsíc by mohl poskytnout útočiště ohroženým druhům organismů

Jak uchovat pro další generace ohrožené nebo pro naší planetu důležité druhy organismů? Multinárodní tým odborníků přišel s návrhem uložit jejich DNA na povrchu Měsíce. Bezpečné lunární úložiště by je mohlo uchránit před katastrofami na Zemi.

617950541_4bbe9c4cae_z

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Nápad jako ze sci-fi, který se zdá být téměř nerealizovatelný. Přitom jednou z mála překážek jsou podle odborníků jen vysoké náklady a nutnost zkonstruování speciálního materiálu, který odolá vesmírným vlivům. Hluboké krátery Měsíce jsou schopné vzorkům poskytnout teplotu hluboko pod bodem mrazu. Ta se poblíž polárních kruhů Měsíce pohybuje kolem mínus 198 stupňů Celsia, a je tak pro uchování vzorků zcela ideální.

Samotná myšlenka uložiště pro zachování biologické rozmanitosti jako taková není zcela inovativní. Na norském ostrově se za polárním kruhem nachází Špicberské globální úložiště semen. Podle odborníků však může být úložiště na Zemi velmi zranitelné. Poničit ho mohou přírodní katastrofy jako je zemětřesení nebo záplavy, také válečný konflikt představuje pro takové místo velkou hrozbu. 

Povrch Měsíce se tak zdá jako zcela ideální místo pro bio úložiště. Díky uloženým buňkám by mohli vědci obnovit populaci ohrožených organismů a nebo vytvořit zcela nového vyhynulého jedince pomocí klonování.

Autor: Zuzana Beranová

Související

blesky
Ostatní Věda

Čeští vědci odhalili tajemství hvízdavých rádiových vln z blesků

mozek
Zdraví Věda

Peptid českých vědců pomůže v boji s obezitou i Alzheimerem

Vědkyně Miroslava Karafiátová ve skleníku s pokusnými rostlinami.
Domácí Zajímavosti

Olomoučtí vědci objevili unikátní pyl. Může změnit šlechtění rostlin

Řez biofilmovou kolonií kvasinek
Zdraví Věda

Vědci vyvíjejí revoluční povrchy proti mikroorganismům. Zabrání znečištění zdravotnického vybavení