sobota 5. října 2024

Menstruační potřeby jsou ve Skotsku dostupné zdarma

Skotsko je první zemí s bezplatnými menstruačními potřebami s více než 1000 výdejními místy.

menstruace

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Cliff Booth

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Cliff Booth

Obyvatelé Skotska mají možnost využívat bezplatné menstruační potřeby. Zákon, který zajistí menstruační potřeby včetně těch, které se dají využívat opakovaně, všem potřebným zdarma byl schválen v listopadu 2020. Od poloviny srpna spustilo Skotsko univerzální systém výdeje těchto potřeb a stalo se tak první zemí na světě, která svým občanům zprostředkovává tyto pomůcky zdarma. Obdobné nařízení se plánuje také na Novém Zélandu a v Jižní Koreji.

Skoti najdou výdejní místa s pomůckami skrze mobilní aplikaci PickupMyPeriod. Skotská vláda v tiskové zprávě uvádí, že výdejních míst je více než 1000. „Tento zákon je důležitější než kdy jindy. V dnešní době lidé dělají složitá rozhodnutí kvůli krizi životních nákladů a nechceme, aby se někdo dostal do situace, kdy si nebude moci obstarat tyto potřeby,“ uvedla členka skotského parlamentu Shona Robison.

Podle skotské vlády bylo 10 % Skotů v období od roku 2016 do roku 2020 v přetrvávající chudobě, která trvala minimálně 3 roky. A podle studie instituce Young Scot Enterprise z roku 2018 mělo na 60 % studentů středních a vysokých škol problém zajistit si sanitární produkty.

Podle Populačního fondu OSN může zanedbaná péče o menstruaci vést k riziku nebezpečné infekce. Např. pokud si někdo pravidelně nemění tampon, tak nahromaděné bakterie mohou vést k syndromu toxického šoku. Tento syndrom může vážně poškodit vnitřní orgány, nevratně poškozuje povrch ledvinných kanálků a může vést až ke smrti pacienta.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: gov.scot

Související

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce

profimedia-0690184967
Domácí Zdraví

Na Karlovarsku řádí žloutenka

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
Zdraví Věda

Objev regeneračních buněk může přinést léčbu bez jizev

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven