pondělí 20. května 2024

Manchester City získal evropský Superpohár, rozhodly penalty

Fotbalisté Manchesteru City porazily v penaltovém rozstřelu Sevillu a získali Superpohár UEFA. V základní hrací době skončil duel nerozhodně 1:1.

Manchester City získali evropský Superpohár

Manchester City získali evropský Superpohár
Zdroj: Profimedia

  • Manchester City získali evropský Superpohár
  • Zdroj: Profimedia

O evropský Superpohár se tradičně utkává vítěz Ligy mistrů se šampionem Evropské ligy. V letošním duelu mezi Manchesterem City, který ovládl milionářskou soutěž a Sevillou, byl jednoznačným favoritem anglický celek. A to i přesto, že trenérovi Guardiolovi kvůli zranění chyběl playmaker Kevin de Bruyne.

Jenže Sevilla ukázala velké odhodlání, za které byla odměna gólovou hlavičkou Júsufa en-Nesírího ve 25. minutě, 0:1.

Tentýž hráč mohl ve druhé půli zápas definitivně zlomit na stranu svého týmu, ale nadvakrát v nadějných příležitostech selhal.

Místo toho se na druhé straně trefil také hlavou teprve jednadvacetiletý záložník Cole Parmer, čímž vyrovnal skóre na 1:1 a nakopl svůj tým k závěrečnému tlaku. Ten ale Citizens, možná i kvůli nevýraznému výkonu hlavního gólostroje Erlinga Haalanda, nedokázali přetavit v branku.

Před zraky téměř 30 tisíc diváků v Aténách tak došlo až na penaltový rozstřel, který následoval hned po základní hrací době.

Prvních devět exekutorů bylo bezchybných, takže souboj nervů rozhodla až pátá série. Obránce Sevilly Nemanja Gudej kopal jako poslední a musel proměnit. Naneštěstí pro španělský celek, ale trefil jen břevno.

Vítězem utkání a Superpoháru UEFA se tak poprvé v historii stal Manchester City pod vedením Pepa Guardioly. Zároveň jsou Citizens šestým anglickým klubem, který tuto trofej získal, a pětadvacátým vůbec.

Autor: Ota Černý

Související

profimedia-0874709169.jpg
Fotbal Premier League

City znovu na vrcholu, Guardiola ale ztrácí motivaci

Pep Guerdiola s Manchesterem City obhajuje titul.
Fotbal Premier League

Premier League vrcholí, o vítězi může rozhodnout i Souček s Coufalem

Fanoušci fotbalové Slavie.
Fotbal

Slavia pyká za své fanoušky, zaplatí přes dva miliony

Fanoušci Barcelony.
Fotbal

Fanoušci Barcelony se ztrapnili, házeli věci na bus s vlastními hráči