pondělí 20. května 2024

Máme seznam české prokremelské svoloče, řada jmen na něm chybí

Ukrajinští datoví novináři aktualizovali databázi více než 1 600 jednotlivců a přes 500 organizací z 19 zemí Evropy, které působí jako agenti Ruska na různých úrovních od vrcholných politiků až po malé podporovatele.

čermák-rusko2

Tomáš Čermák se skrýval před vězením a snažil se prý dostat do Ruska.
Zdroj: facebook.com

  • Tomáš Čermák se skrýval před vězením a snažil se prý dostat do Ruska.
  • Zdroj: facebook.com

Česká část seznamu má 136 položek. Zdaleka není úplný a chybí v něm řada jmen. Třeba Jordanka Jirásková, která prohrála soud, kde se dožadovala omluvy od novináře Tomáše Etzlera za to, že ji označil za prokremelskou svoloč.

„Jednotlivci a organizace musely splňovat následující kritéria: hlasovaly pro proruská rozhodnutí a vydávaly prohlášení na podporu války nebo vyzývaly ke zrušení sankcí, účastnily se proruských propagandistických akcí, spolupracovaly s institucemi, které usnadňují kulturní expanzi Ruska, a podobně,“ vysvětluje web.

Na seznamu je tak Andrej Babiš, bývalá ministryně financí Alena Schilllerová, exprezident Václav Klaus, Tomio Okamura a další členové SPD nebo KSČM. Z dezinformátorů zmiňuje web například Nelu Liskovou, která se v letech 2016 a 2017 vydávala za honorární konzulku Doněcké lidové republiky v Česku. Web kromě Liskové zmiňuje také Jindřicha Rajchla, Ladislava Vrabela nebo Žarka Jovanoviče, který vlastní dezinformační kanál Raptor-TV.

Objevují se i nejrůznější organizace, hnutí či politické strany, například Komunistická strana Čech a Moravy, SOCDEM, Strana občanských práv, Ruský kulturně-vzdělávací spolek na Moravě, organizace spadající pod pravoslavnou církev, České mírové hnutí nebo třeba Sdružení rusky mluvících studentů a jejich podporovatelů.

V kategorii médií, která šíří ruskou propagandu, je například AC24, Sputnik, Aeronet, czechfreepress.cz nebo TV Nova.

Na seznamu chybí řada postaviček české dezinformační scény, kromě zmiňované Jiráskové třeba Tomáš Čermák uvězněný za terorismus, údajný generální konzul Československa v České republice Pavel Zítko či Jana Peterková, která se snaží na urputném šíření lží vydělat. Seznam neuvádí ani jméno exprezidenta Miloše Zemana, který se podporou Ruska netají.

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova