čtvrtek 19. září 2024

Máme prsty na spoušti, říká Hizballáh. Hrozí odvetou za smrt šéfa Hamásu

Situace mezi Izraelem a Libanonem se vyostřila. Může za to dronový útok, který připravil o život jednoho z nejvyšších šéfů Hamásu, k němuž však došlo v libanonském hlavním městě Bejrútu.

GC5dBGsXsAA4xkw

Zabitý člen nejužšího vedení Hamásu Sálih Arúrí.
Zdroj: X

  • Zabitý člen nejužšího vedení Hamásu Sálih Arúrí.
  • Zdroj: X

Izraelci zabití jednoho z nejdůležitějších vůdců palestinského hnutí Hamás, s nímž je momentálně Židovský stát ve válce, nazývají chirurgicky přesnou operací. Ovšem Libanon, na jehož území ke smrti Sáliha Arúrího došlo, je toho názoru, že se jedná o projev agrese vůči němu samotnému. Situaci chce převzít do svých rukou tamní hnutí podobné Hamásu, Hizballáh, které Jeruzalému vyhrožuje odvetou. Navíc k zabití Arúrího došlo ve čtvrti Dahíja, která je v libanonském hlavním městě Bejrútu baštou právě Hizballáhu. Kromě tohoto hnutí ale útok Izraele odsoudil i libanonský premiér Nadžíb Mukátí. Na důkaz vážnosti svých slov, kdy Hizballáh do Izraele vzkázal, že má prsty na spoušti, odpálili členové organizace na izraelské území několik střel.

K uklidnění situace vyzývají lídři OSN, mezi nimiž mají operace Židovského státu čím dál menší pochopení. K výzvám se připojil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který už mluvil s ministrem izraelského válečného kabinetu Bennym Gancem, na něhož apeloval, aby se Jeruzalém zdržel dalších útoků na libanonském území.

Zabití Arúrího také zablokovalo další jednání o možném příměří mezi znesvářenými stranami. Hamás jeho smrt označil za mučednickou. Hnutí, sídlící v Pásmu Gazy, už před časem vyzvalo Izrael ke klidu zbraní, Židovský stát naopak vzkázal, že bude v operacích pokračovat až do úplného zničení palestinské organizace.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909504286
Zahraniční

Další výbuchy v Libanonu: Tentokrát explodovaly vysílačky a solární zařízení

GXsSrrBbAAA-Fwi
Zahraniční

V kapsách členů Hizballáhu vybuchují pagery. Libanon viní izraelský Mosad

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu