pondělí 8. července 2024

Mali ruší mírové dohody a s Nigerem a Burkinou Faso vystupuje z ECOWAS

Situace v Mali se komplikuje. Tamní vojenská junta už nechce spolupracovat se separatisty ze severu země a společně s Nigerem a Burkinou Faso vystupuje z afrického společenství ECOWAS.

Colonel-Assimi-GOITA-27

Vůdce vojenské junty a prozatímní prezident Mali Assimi Goïta oznámil vypovězení mírových dohod.
Zdroj: Mali24

  • Vůdce vojenské junty a prozatímní prezident Mali Assimi Goïta oznámil vypovězení mírových dohod.
  • Zdroj: Mali24

Vojenská junta, která v západoafrickém Mali vládne posledních deset let, vypověděla mírové smlouvy, které v roce 2015 uzavřela s povstaleckými skupinami, které ovládají sever země, zejména území kolem hranice s Alžírskem. Právě tento severoafrický stát Mali vinní z podpory povstalců a z vlastních zájmů v regionu, což je hlavní důvod konce těchto smluv. Podle odborníků na zahraniční politiku jsou však tyto smlouvy důležité pro stabilitu země, která nyní s případnými střety mezi vládou a separatisty může upadnout do chaosu. Problémy v Mali registrují pozorovatelé už od loňska, kdy právě na severu země začalo docházet k ozbrojeným střetům.

Povstalci vládě také vyčítají čím dál větší závislost na Rusku. Už během loňska totiž s pověřením hlavního města Bamaka operovala na území Mali ruská žoldnéřská skupina wagnerovců, která vládnoucí juntě pomáhala s bojem proti teroristickým organizacím Al-Kaída a Islámský stát.

Bakamo také oznámilo, že spolu s dalšími státy, Burkinou Faso a Nigerem, s okamžitou platností vystupuje z afrického sdružení ECOWAS. Tvrdí, že se celé společenství už moc vzdálilo původním ideálů panafrikanismu a je nástrojem pro západní propagandu. Ve všech třech zemích v posledních letech vypukly státní převraty, kdy se moci chopily právě vojenské junty s vazbami na Rusko.

Autor: Jan Skala

Související

Vladimir Putin.
Zahraniční

Putin slíbil odvetu za vyhořelý muniční sklad. Ruský útok zvedl letadla NATO

449949295_1029218351909096_15917923814292958_n
Zahraniční

Moje cesty Moskvou neskončily, tvrdí Orbán a ohlásil návštěvu Číny

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin

profimedia-0887586723
Zahraniční

Fico ocenil Orbána za moskevskou anabázi. Vyhlásil také boj liberalismu