pátek 17. května 2024

Majitelé elektromobilů mohou v Plzni parkovat zdarma až do roku 2025

Původně měla výjimka z placení parkovného v Plzni majitelům elektromobilů platit jen do konce srpna, ale radní bezplatné parkování po dobu 24 hodin prodloužili.

Auto se speciální poznávací značkou EL určené nízkoemisním autům, především elektrickým a vodíkovým vozidlům.

Auto se speciální poznávací značkou EL určené nízkoemisním autům, především elektrickým a vodíkovým vozidlům.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Auto se speciální poznávací značkou EL určené nízkoemisním autům, především elektrickým a vodíkovým vozidlům.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Řidiči elektromobilů mohou na území města Plzně po dobu 24 hodin parkovat bezplatně. Auta, která jsou označena registrační značkou elektrického vozidla, budou moci v Plzni parkovat bezplatně až do konce srpna 2025. Změnu schválili plzeňští radní. „Plzeňský registr řidičů zatím na území našeho města eviduje přibližně pětistovku elektrických vozidel. Dokud nebude četnost nízkoemisních aut v poměru k ostatním na patřičné úrovni, je v zájmu města majitele šetrných vozidel s nízkými emisemi zvýhodňovat. Proto jsme se rozhodli pravidlo bezplatného parkování po třech letech existence prodloužit o další dva roky a pak uvidíme, jaká bude situace a jak s výjimkou naložíme dál,“ řekl Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Pokud má vozidlo emise pod 50 g CO2/km, může jeho majitel zažádat o speciální registrační značku s označením EL. Tento parametr splňují všechny elektromobily, některé plug-in hybridy a také vozidla na vodíkový pohon. Změna registrační značky není povinná, záleží na majiteli vozidla, zda si na něm ponechá klasickou registrační značku, nebo si zažádá o vydání speciální. Pro bezplatné parkování po dobu 24 hodin je nutné, aby na vozidle byla speciální značka.

Autor: Šimon Mitro

Související

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

profimedia-0873289713.jpg
Ostatní

Obhájce titulu začal finálovou sérii vítězně

futsal plzeň titul 2023. profimedia-0777453256
Ostatní Futsal

Futsalové finále odstartovala lépe Plzeň

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii