pondělí 20. května 2024

Maďarsko zuří. Nechce Švédy v NATO, Ukrajinu v EU a Bulhary v Schengenu

Ruský plyn je předmětem sporu mezi Maďarskem a Bulharskem. První země kvůli dani na něj chce té druhé blokovat jednání o vstupu do schengenského prostoru.

36701529510_6fe0674226_b

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó chce blokovat vstup Bulharska do schengenského prostoru.
Zdroj: Flickr

  • Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó chce blokovat vstup Bulharska do schengenského prostoru.
  • Zdroj: Flickr

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána se rozhodla pro blokaci další země. Poté, co nechce slevit ze svého stanoviska a dále blokuje, spolu s Tureckem, vstup Švédsko do Severoatlantické aliance, vyjadřuje se odmítavě i k přístupu Ukrajiny do Evropské unie. Nově však ukazuje na další zemi, která si vysloužila jejich kritiku. Tentokrát jde o Bulharsko a jejich žádost o vstup do schengenského prostoru. Ten zatím Budapešť podpořit nechce.

"Budeme vstup Bulharům do Schengenu vetovat pokud nezruší tranzitní daň na ruský plyn. Ohrožují tím energetickou bezpečnost Maďarska, budou-li to dělat dlouhodobě," uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Maďarsko, narozdíl od většiny zemí západní Evropy, s odběrem ruského plynu skončit nehodlá. Jiné země, ač by jim vyšel levněji než jiné varianty, jej odmítají dovážet zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Budapešť tvrdí, že bulharská tranzitní daň odporuje předpisům Evropské unie. Maďarsko si za svůj přístup k celé věci, vysloužilo kritický postoj z Bruselu, ovšem sklidilo za něj pozitivní ohlasy z Moskvy.

Autor: Jan Skala

Související

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie