pondělí 20. května 2024

Maďarsko jako vyměněné. Nebude bránit sankcím a pustí Švédsko do NATO

Maďarsko zmírnilo svůj dřívější neoblomný postoj. Podpoří protiruské sankce a zvedne ruku pro vstup Švédska do Severoatlantické aliance.

36701529510_6fe0674226_b

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó nakonec protiruské sankce podpoří.
Zdroj: Flickr

  • Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó nakonec protiruské sankce podpoří.
  • Zdroj: Flickr

Přestože Maďarsko platí v Evropské unii za největšího kritika protiruských sankcí a premiér země Viktor Orbán čelí výtkám ohledně svých korektních vztahů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, tentokrát Budapešť ukazuje jinou tvář. Ministr zahraničí Péter Szijjártó po jednání v Bruselu uvedl, že jeho země tentokrát třináctý balíček protiruských sankcí blokovat nebude. Podle něho se současný soubor protiruských opatření schvaluje zejména proto, ab bylo vidět, že Evropská unie v tomto směru něco podniká v době, kdy si svět připomíná druhé výročí vypuknutí války.

Maďarsko pro sankční balíček zvedne ruku, přestože opakovaně tvrdí, že opatření nemají valného významu. Zejména ze strany Budapešti však panovaly obavy, aby se současná opatření nedotkla jaderné energetiky, protože Maďarsko dokončuje stavbu elektrárny Paks ve spolupráci s Rusy.

Zpráva o podpoře sankčního balíčku není jedinou překvapivou novinkou, která z Budapešti přichází. Vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána totiž uvedla, že v pondělí bude iniciovat hlasování o schválení žádosti vstupu Švédska do NATO, který nakonec podpoří. Protože Fidesz má v maďarském parlamentu většinu, je nanejvýš pravděpodobné, že žádost bude schválená.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0848249784
Zahraniční

Vaše rozhodnutí mají zpoždění rok, osopil se Zelenskyj na západní země

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc