Maďaři protestovali proti státní televizi. Dává prý slovo pouze Orbánově straně

Maďarské opozici se nelíbí, že nedostává ve veřejnoprávní televizi svůj prostor. Za nezávislost médií proto demonstrovaly tisíce lidí.

GZJGEotXwAMI8gT

Protest před maďarskou televizí.
Zdroj: X

  • Protest před maďarskou televizí.
  • Zdroj: X

Umlčování opozice, podpora pouze vládnoucí strany, to jsou věci, které tisíce Maďarů vyhnaly do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s praktikami veřejnoprávní televize MTVA. Ta podle nich vysílá pouze vládní propagandu, ke je kritika kabinetu zakázána a její programové schéma ovládá sám premiér Viktor Orbán. Vláda tyto názory však odmítá a tvrdí, že nezávislost médií není v Maďarsku ohrožena.

Protest organizovala opoziční strana Respekt a svoboda (TISZA), která nemá své zastoupení v parlamentu a obecně je považována za populistickou, středopravicovou sílu. Příznivci této strany mávaly maďarskými vlajkami a transparenty s nápisy Stop propagandě.

Situací v maďarských médiích se už zabývá i mezinárodní společenství. Zvláštní zpravodajka OSN pro svobodu názoru a projevu Irene Khan uvedla, že v Maďarsku panuje deformované mediální prostředí , kde je zpochybňována pluralita, rozmanitost a nezávislost médií.

Autor: Jan Skala

Související

241821319_401309894686650_5543777500043057727_n
Zahraniční

Fico v orbánovských stopách. Příští rok chce jet do Moskvy na oslavy konce války

GZEHHHmXQAADbwO
Zahraniční

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

GZBZmTZWwAAEHNw
Zahraniční

Strach o demokracii? Ve Vídni se protestovalo proti vítězi voleb