sobota 11. května 2024

Madagaskar vytáhl do boje se zvrhlíky. Hrozí jim kastrace i doživotí

Za znásilnění nezletilých i mladistvých budou na Madagaskaru padat drakonické tresty. Je to v zájmu lidu, tvrdí tamní ministerstvo spravedlnosti.

madagascar-women-generate-income-selling-fruit-and-vegetables

Nový zákon má chránit především madagaskarské děti, které jsou častým terčem sexuálních útoků.
Zdroj: Pixnio

  • Nový zákon má chránit především madagaskarské děti, které jsou častým terčem sexuálních útoků.
  • Zdroj: Pixnio

Usvědčení sexuální násilníci, který soud prokázal znásilnění nezletilých, musí na Madagaskaru počítat s krutými tresty. Těmi není jen doživotní vězení, které pachatelé sexuálního násilí na dětech často dostávají. Hrozí jim také chemická či dokonce fyzická kastrace. Chemická kastrace spočívá v pravidelné aplikaci látek, které brání produkci testosteron, ta fyzická je nevratná.

Zákon už schválil tamní senát i parlament a zbývá jej nechat posvětit Nejvyšším soudem a podepsat prezidentem. Zde ale úřady žádnou překážku nečekají, protože jej iniciovala právě vládní strana prezidenta Andryho Rajoeliny.

Podle vlády je nutná větší ochrana nezletilých před devianty. Na africkém ostrově údajně existuje jakási kultura znásilnění, která takové případy bagatelizuje nebo dokonce přehlíží. Tvrdší kroky vůči pachatelům podporují i někteří aktivisté, ačkoliv proti současnému návrhu zákona se vymezují.

Nový madagaskarský zákon kritizuje zejména lidskoprávní organizace Amnesty International, která poukazuje na ponižující zacházení s pachateli a na skutečnost, že se na ostrově nevedou soudní procesy anonymně, což vystavuje obžalované velkému tlaku ze strany veřejnosti. Podle tamního ministerstva spravedlnosti Madagaskar uvádí v platnost takové zákony, které jsou v zájmu jeho obyvatel, a k nim podle vyjádření resortu patří i tento.

Autor: Jan Skala

Související

GerardDepardieu
Zahraniční

Depardieu je ve vazbě za znásilnění dvou žen, kolegyni oslovoval děvko

Tianas-image
Zahraniční

Biden podepsal zrušení TikToku. Ničí svobodu 170 milionů Američanů, tvrdí síť

profimedia-0857722441
Krimi

Zachránilo ji předstírání smrti. Mladík dostal za brutální útok v Plzni 19 let

profimedia-0866938025
Krimi

Potvrzeno. Bývalý poslanec TOP 09 Feri půjde na tři roky do vězení