čtvrtek 16. května 2024

Macron už zase hrozí vysláním armád. Pokud Rusové dojdou ke Kyjevu, tvrdí

I když pro svá slova francouzský prezident Emmanuel Macron nenašel podporu ani u svých spojenců, znovu zopakoval možnost vyslání vojsk NATO na Ukrajinu. Učinil tak na setkání s lídry francouzské opozice.

52245903993_6a238f3a01_b

Macron znovu hrozí vysláním vojsk NATO na Ukrajinu.
Zdroj: Flickr

  • Macron znovu hrozí vysláním vojsk NATO na Ukrajinu.
  • Zdroj: Flickr

I přes silnou reakci Ruska, kdy mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že přítomnost vojsk NATO na Ukrajině stoprocentně vyvolá reakci, která spustí třetí světovou válku, mluví francouzský prezident Emmanuel Macron dál o vyslání vojsk Severoatlantické aliance do této východoevropské země. O možnosti, která silně zarezonovala řadou zemí NATO, kde kromě Pobaltí sklidila negativní reakce, promluvil nyní Macron i při setkání se zástupci francouzské opozice, zejména pak se členy tamní komunistické strany.

Podle šéfa francouzských komunistů Fabienna Roussela Macron tuto intervenci zmínil v případě, že by se ruská armáda blížila ukrajinskému hlavnímu městu Kyjevu nebo přístavnímu centru Oděsa, které včera ostřelovalo ruské letectvo. Také šéfy další francouzských opozičních stran, jako jsou Zelení nebo nacionální Národní sdružení, považují Macronova slova za krajně nebezpečná s tím, že by mohla eskalovat lokální konflikt do netušených rozměrů.

Macron poprvé vyslání vojsk Severoatlantického paktu zmínil koncem února na bezpečnostním summitu NATO a Evropské unie. Většina členských států reagovala odmítavě, a to včetně amerického prezidenta Joea Bidena, který řekl, že žádný americký voják na Ukrajině není a ani nebude.

Autor: Jan Skala

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

Woman_in_Traditional_Ukrainian_Clothes_-_Maslenitsa_-_Kiev,_Ukraine_-_March_2013
Domácí

Ukrajinci, co chtějí domů, dostanou od vlády jízdenku. Některé odveze sanitka

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna
Zahraniční

Zabavený ruský majetek využije Estonsko na obnovu Ukrajiny