sobota 18. května 2024

Luskounka Šiška slaví rok. Zoo Praha chystá o víkendu oslavu

Luskouní mládě Šiška oslaví o víkendu v Zoo Praha první rok od svého narození. Návštěvníci se mohou těšit na speciální program.

Luskouní mládě Šiška

Luskouní mládě Šiška
Zdroj: Zoo Praha / Miroslav Bobek

  • Luskouní mládě Šiška
  • Zdroj: Zoo Praha / Miroslav Bobek

První odchované luskouní mládě v Evropě roste jako z vody. Roztomilá Šiška oslaví 2. února rok od svého narození. Zoo Praha proto chystá na tento víkend speciální program. V sobotu i neděli proběhne u expozice luskounů krátkoocasých v nokturnu Indonéské džungle speciální setkání v 9.30 a narozeninové komentované krmení v 15.30.

Šiška se dožívá roku života a za tu dobu se stala nejen prvním luskounem odchovaným v Evropě, ale díky zájmu veřejnosti i ‚velvyslankyní‘ volně žijících luskounů, která pomáhá šířit povědomí o ohrožení této skupiny živočichů nelegálním lovem a obchodem,“ uvádí ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Dnes je Šiška již plně samostatná a obývá svou vlastní expozici – z pohledu návštěvníků hned tu první vedle outloňů. Nejlépe ji návštěvníci spatří v první hodině po otevření zoo, mezi 9. a 10. hodinou,, kdy je navíc v expozici ještě denní světlo,“ říká chovatel David Vala.

Pražská zoo je pouze jednou ze dvou zahrad v Evropě, která chová tyto šupinaté savce. V Africe i v Asii jsou luskouni masivně loveni a již dlouho patří k nejvíce nelegálně obchodovaným savcům světa. Zoo Praha usiluje o jejich ochranu jak v Kamerunu, kde provozuje vzdělávací projekt Toulavý autobus, tak v jihovýchodní Asii, kde podpořila výstavbu záchranných stanic.

Autor: Šimon Mitro

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké