pátek 17. května 2024

Loni zemřelo méně lidí než v covidových letech

Loni zemřelo v Česku přes 120 tisíc lidí. Je to sice méně než v covidových letech 2020 a 2021, ale stále o jedenáct tisíc více než je dlouhodobý průměr.

hřbitov

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Celkem 120 219 obyvatel České republiky zemřelo během roku 2022. Pozitivem je fakt, že došlo k poklesu úmrtí o téměř dvacet tisíc oproti roku 2021 a o deset tisíc oproti roku 2019. Tedy covidovým letům, kdy prokazatelně umíralo více lidí než je dlouhodobý průměr v Česku. Ten od roku 2010 do roku 2019 činil necelých 109 tisíc úmrtí za rok. Loňská úmrtí stále ještě ovlivnila doznívající pandemie a vlna respiračních onemocnění koncem roku.

Nejčastější příčinou smrti byla ischemická chronická choroba srdeční (16,4 tisíc), následovala srdeční selhání (7,3 tisíc) a cévní nemoci mozku (6,9 tisíc). Na covid zemřelo loni šest tisíc lidí. „U mužů hrál loni covid-19 stále významnou roli, protože se stal po chronické ischemické chorobě srdeční jejich druhou nejčastější příčinou smrti. Jeho důsledkem zemřelo téměř 3,3 tisíce mužů, oproti tomu u žen byl až šestou nejčetnější příčinou s necelými 2,8 tisíci úmrtí,“ uvedla Magdaléna Baštecká z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Sezónnost počtu zemřelých se v roce 2022 více soustředila do prosince s 12,2 tisíci zemřelými, což byla jedna desetina ročního úhrnu. Zásadní vliv na to měla chřipková a jiná virová respirační onemocnění, jejichž výskyt v minulých dvou zimních sezonách potlačila proticovidová opatření,“ řekla Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ, Statista

Související

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

africké dítě podvýživa
Zahraniční Zdraví

Za rok zemře pět milionů dětí do pěti let

promoce
Zahraniční Školství

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové

káva
Ostatní Káva

Většina Čechů pije kávu každý den. Nejčastěji zrnkovou a doma