pátek 17. května 2024

Likvidační nedoplatky za vodu a teplo dohnaly lidi v Lubech k protestu

Až 60 tisíc korun vysoké nedoplatky za energie přišly nájemníkům městských bytů v Lubech na Karlovarsku. Ti se rozhodli proti likvidačnímu vyúčtování protestovat přímo před radnicí.

Bez názvu

Protestu se zúčastnilo 150 nájemníků městských bytů.
Zdroj: Rudolf Voleman, Právo

  • Protestu se zúčastnilo 150 nájemníků městských bytů.
  • Zdroj: Rudolf Voleman, Právo

150 lidí se sešlo před budovou radnice v Lubech na Karlovarsku. Přivedly je sem vysoké nedoplatky za teplou vodu a topení v městských bytech. „Před sebou mám vyúčtování s nedoplatkem 55 957 korun. V říjnu to budou čtyři roky, co zde bydlím. V začátku jsem komplet za byt platila 4450 korun, teď už jsem na dvojnásobku. A teď navíc přišlo ještě vyúčtování nedoplatku,“ popisuje svojí situaci jedna z nájemnic Kristýna Krišková.

Vedení města i společnost Lubská Kalora, která do městských bytů teplo dodává, se brání tím, že musela nakupovat plyn podle aktuálních cen na trhu. Ty se prý radikálně zvedly kvůli inflaci. Lidé si ale stěžují, že je nikdo předem nevaroval. Nedoplatky jsou pro mnohé likvidační a i přes obecně avizovaný nárůst cen energií nikdo tak radikální částky nečekal. „Přeplatit skoro 40 tisíc v bytě 1+1 je nehorázné, budeme žádat revizi,“ řekla další z nájemnic.

Vedení radnice naplánovalo na 3. května veřejné slyšení. V lubském kulturním středisku se sejdou nájemníci s vedením města a zástupci společnosti Lubská Kalora. Projednávat se budou další kroky. Vedení města hovoří o splátkových kalendářích, nájemníci budou nejspíš trvat na reklamaci a revizi vyúčtování.

Před pár dny jsme informovali o tom, že téměř 80 tisícové nedoplatky řeší i lidé ve Slaném, i když jejich spotřeba je často nižší než v předchozích letech. I tady bude vedení města ještě jednat s dodavatelem.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: IDNES

Související

kvetoucí třešeň
Domácí

Víkend opět přinese letní teploty

8271365540_aa1a4ca5ec_b
Zahraniční Klimatické změny

Evropu čeká teplé suché léto, může za to zpomalený oceánský Golfský proud

361633466_657324483090723_1623608207643646332_n
Zahraniční Klimatické změny

Grónsko taje a zelená se, může být jednou z klimatických katastrof

topení
Světové dny Zdražování

Den šetření energií