pátek 5. července 2024

Lidi v bytové nouzi podpoří nový zákon. Umožní také jednodušší vystěhování nájemníků

Nový zákon o podpoře bydlení má pomoct ohroženým bytovou nouzí a umožnit jednodušší vystěhování problémových nájemníků.

novostavba

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vláda ve středu schválila zákon o podpoře bydlení, který má pomoci 1,6 milionu lidí ohrožených bytovou nouzí. Zákon se zaměřuje na prevenci a zřizuje nová poradenská místa. Počítá také s vytvořením 125 nových úřednických postů, což je méně než původně navrhovaných 200.

Nová kontaktní místa v obcích budou poskytovat poradenství k prevenci ztráty bydlení. Zákon zavádí systém garancí pro soukromé majitele bytů a finanční příspěvky pro obce, které pronajmou byty lidem v nouzi. Součástí bude i asistence v bydlení, která pomůže domácnostem udržet si bydlení a minimalizovat rizika pro majitele a sousedy.

Zákon má do deseti let snížit počet lidí v bytové nouzi o 30 procent, což aktuálně zahrnuje 154 tisíc lidí, z toho dvě třetiny jsou rodiny s dětmi. Předpokládá se, že zákon vstoupí v platnost v červenci 2025.

Vláda schválila i pozměňovací návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který umožní jednodušší a rychlejší vystěhování problémových nájemníků tzv. rozkazem k vyklizení. Cílem je zkrácení a zjednodušení soudního řízení.

Návrh zákona o podpoře v bydlení je součástí reformy Bydlení pro život, kterou prosazuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Cílem je zajistit investice na výstavbu a rekonstrukce dostupných nájemních bytů.

Autor: Šimon Mitro

Související

0000000000000000000 bartoš
Domácí

Deset tisíc za studnu se platit nebude. Bartoš po bouři nevole poplatek sníží

5857825382_4200835193_b (1)
Ekonomika

Ze tří stovek na deset tisíc. Lidé si připlatí za studny či garáže, hrozí jim i pokuty

stavba
Ekonomika Bydlení

Výstavba bytů loni klesla

novostavba
Ekonomika Bydlení

Banky v květnu poskytly meziročně o 92 procent více hypoték