neděle 7. července 2024

Lidé ztrácí zájem o aktuální dění. Zprávy sledují čím dál méně

Zájem o zpravodajské dění v USA upadá. Důvěra v média každoročně klesá a lidé jsou čím dál unavenější z neustálého přísunu nových zpráv.

news

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Nekonečné množství zpráv, přeinformovanost, nedůvěra v média a změny ve způsobu konzumace zpravodajského obsahu. To vše vede k poklesu veřejného zájmu o sledování aktuálního dění. Podle analýzy Pew Research celkem 51 procent dospělých Američanů v roce 2016 řeklo, že aktivně sleduje zpravodajské novinky, zájem o aktuální dění ale loni klesl na pouhých 38 procent.

Kvůli tomu roste podíl Američanů, kteří sledují zprávy jen občas. Zatímco v roce 2016 sledovalo zpravodajské dění sporadicky jen 12 procent dospělých, tak v roce 2022 to byla již jedna pětina. Roste podíl i těch, kteří zpravodajství nesledují vůbec, celkem devět procent dospělých v USA.

Pokles zájmu Američanů o zpravodajství nastal ve všech demografických skupinách, včetně vzdělání, pohlaví, rasy, etnické příslušnosti i politických názorů. Ještě v roce 2016 sledovalo aktuální dění 46 procent lidí ve věku 30 až 49 let, loni to bylo jen 27 procent. Velmi klesá zájem také u republikánských voličů, do roku 2018 aktivně sledovalo zpravodajství nadpoloviční většina republikánů, ale loni to bylo jen 37 procent.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Pew Research

Související

GR4LmL9awAAVMNA
Zahraniční

Texas vyhlásil stav katastrofy. Míří k němu hurikán, který pustošil Karibik

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

Šestice sester Overallových v mládí i ve stáří
Ostatní

Šesti americkým sestrám je dohromady 571 let

swedish-and-finnish-troops-familiarizing-themselves-cb71a7-1024
Zahraniční

Finsko se stává horkou půdou. Rusko chce reagovat na přítomnost Američanů