pondělí 16. září 2024

Lidé a zvířata se budou v roce 2070 přetahovat o více než polovinu Země

Podle nové studie bude v roce 2070 docházet k rostoucímu konfliktu mezi lidskými osadami a přírodou, kdy lidé obsadí více než polovinu povrchu Země.

koexistence lidí a zvířat

Ilustrační foto.
Zdroj: Freerange Stock

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Freerange Stock

Studie ukazuje, že v roce 2070 bude více než 57 procent zemského povrchu sdíleno mezi lidmi a divokými zvířaty. Tento nárůst bude způsoben především expanzí lidských osad do dosud nevyužívaných oblastí, nikoli klimatickými změnami, které by nutily zvířata ke stěhování. To může vést k větší šíření nemocí, ztrátě biodiverzity, zvýšené úmrtnosti zvířat a škodám na plodinách.

Výzkumníci použili index, který odhaduje, kde budou lidé osidlovat a jak se rozšíří 22 374 druhů obojživelníků, ptáků, savců a plazů. Zjistili, že v oblastech s vysokou hustotou lidského osídlení, jako jsou Čína a Indie, dojde k významnému zvýšení překryvu. Obavy vzbuzují zejména lesní oblasti v Africe a Jižní Americe, kde se očekává výrazný nárůst konfliktu mezi lidmi a zvířaty.

Přestože tento překryv s sebou nese riziko konfliktů, může také přinést pozitivní efekty, jako je kontrola škůdců a pomoc při likvidaci odpadu. Například mrchožrouti a hyeny mohou pomoci snižovat výskyt nemocí jako vzteklina nebo antrax.

Budoucí strategie ochrany přírody budou muset reagovat na tyto změny. Ochránci přírody budou muset být kreativnější a zahrnout nové přístupy, jak ochránit ohrožené druhy a jejich přirozené prostředí, přičemž budou čelit výzvám spojeným s rostoucím lidským osídlením. Výzkumníci doufají, že její zjištění pomohou tvůrcům politiky lépe se připravit na udržitelnou koexistenci lidí a divoké přírody.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXkoWfSbsAAMNAe
Zahraniční

Další tajfun ničí čínské pobřeží. Údajně je nejsilnější za posledních 75 let

ozonová vrstva
Světové dny Ekologie

Den ozonové vrstvy

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod