pondělí 8. července 2024

Liberální trend v unii nekončí. Krajní pravice však skoro vymazala Zelené

Největší volby starého kontinentu skončily a přinesly nejedno překvapení. Největším je úspěch krajní pravice a propad Zelených.

34536994106_4b0fff9166_b

Symbol porážky. Francouzský prezident Emmanuel Macron drtivě prohrál s krajní pravicí.
Zdroj: Flickr

  • Symbol porážky. Francouzský prezident Emmanuel Macron drtivě prohrál s krajní pravicí.
  • Zdroj: Flickr

Středopravicové uskupení EPP, které bývá označováno jako lidovecké hnutí, dál bude v Evropském parlamentu hrát prim, kdy si dokonce polepšilo o osm mandátů a nově v Bruselu obsadí 189 křesel. Podle očekávání na druhém místě skončila frakce S&D, čili spojení socialistů a demokratů, která docílila stejného výsledku jako při minulých volbách, kdy její členové zasednou do 135 křesel. Situace na dalších pozicích však už doznala razantních změn. Potvrdila se totiž stále větší orientace na krajně pravicové spolky, která ve Francii přinesla nečekané a docela razantní vítězství Národní sdružení političky Marine Le Pen, což přimělo prezidenta Emmanuela Macrona k vypsání předčasných parlamentních voleb.

Proto konzervativní společenství ECR získalo 78 křesel a krajně pravicová frakce Identita a demokracie (ID) 58 postů. Obě tato uskupení si voliče získávala svým odporem proti iniciativě Green Deal for Europe, která naopak stála za obrovských propadem Zelených, tedy duchovních otců plánu uhlíkové neutrality. Ti totiž přišli hned o 20 mandátů. Důležitým hráčem v Evropském parlamentu zůstane také skupina Obnova Evropy, kam se svým konzervativním liberalismem patří i tuzemské hnutí ANO, která získala 80 poslaneckých křesel.

Zahraniční média se shodují na tom, že kurz Evropy zůstane podobný jako dosud, ovšem jistá témata, jako například právě Green Deal, bude třeba přehodnotit. Lídr kandidátky tuzemské koalice SPOLU Alexandr Vondra k novému rozložení sil podotkl, že bude třeba hodně bojovat, aby se udržel v Bruselu protiruský postoj a pomoc Ukrajině.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0888183328
Zahraniční Video

Rusko bombardovalo onkologii dětské nemocnice v Kyjevě

Vladimir Putin.
Zahraniční

Putin slíbil odvetu za vyhořelý muniční sklad. Ruský útok zvedl letadla NATO

June_summit-_member_states_need_to_show_more_ambition_to_strengthen_the_EU_-_52196908747
Zahraniční

K Babišovým Patriotům přichází těžká váha. Přidává se Národní shromáždění

449949295_1029218351909096_15917923814292958_n
Zahraniční

Moje cesty Moskvou neskončili, tvrdí Orbán a ohlásil návštěvu Číny