úterý 1. října 2024

Lesní požár v Řecku si vyžádal dva životy

Dva lidé zemřeli během rozsáhlého požáru u pobřežního letoviska v jižním Řecku. Plameny šířené silným větrem donutily úřady evakuovat šest vesnic v regionu Peloponés.

profimedia-0914082324

Lesní požár v Řecku (30. 9. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Lesní požár v Řecku (30. 9. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

V oblasti Xylokastro na Peloponésu vypukl v neděli rozsáhlý lesní požár, který si vyžádal evakuaci šesti vesnic. Silný vítr přenášel plameny suchým lesem, což ztížilo zásah. Asi 350 hasičům a osmi letadlům se však podařilo požár v pondělí ráno dostat pod kontrolu. Dva lidé, kteří byli považováni za pohřešované, byli nalezeni mrtví, další oběti ani zranění nebyli hlášeni.

Řecko čelí každé léto ničivým požárům, zejména po opakovaných vlnách veder. Letos v létě již řecké úřady musely zvládat více než 4 500 požárů, což ukazuje na rostoucí riziko v důsledku změn klimatu. V červnu a červenci zasáhla Řecko nejvyšší zaznamenaná teplota v historii, což vedlo k extrémnímu suchu a přispělo k intenzitě požárů.

Podle Světové meteorologické organizace OSN a evropské klimatické agentury Copernicus se Evropa otepluje dvakrát rychleji než globální průměr, přičemž centrální a jihovýchodní Evropa jsou obzvláště ohroženy. Řecko, s jeho rozmanitými ostrovy a unikátními ekosystémy, patří mezi nejzranitelnější země, pokud jde o dopady změn klimatu.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0914526101
Zahraniční Video

Hurikán Helene způsobil devastaci na jihovýchodě USA. Obětí je více než 130

profimedia-0913760769
Zahraniční Video

Záplavy po hurikánu Helene si v USA vyžádaly přes sto životů

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

povodeň v Českém Krumlově 2013
Domácí

Obce a kraje mohou žádat o dotace na opravu škod po živelních pohromách