pondělí 20. května 2024

Lék na tuberkulózu byl objeven před 80 lety

Už 80 let umí lidstvo léčit tuberkulózu. Objev antibiotika streptomycin si vysloužilo Nobelovu cenu.

Selman Abraham Waksman

Profesor Selman Abraham Waksman získal Nobelovu cenu za objev léku na tuberkulózu. Stěžejní podíl na objevu, ale měl jeho student.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Profesor Selman Abraham Waksman získal Nobelovu cenu za objev léku na tuberkulózu. Stěžejní podíl na objevu, ale měl jeho student.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Antibiotikum izolované z bakterie Streptomyces griseus se stalo prvním lékem proti tuberkulóze. Infekčnímu onemocnění postihujícímu nejčastěji plíce. Objev antibiotika streptomycin se datuje ke dni 19. října 1943, kdy byl poprvé v laboratoři izolován.

Za objevem stál americký profesor, biochemik a mikrobiolog Selman Abraham Waksman a jeho tým z univerzity Rutgers v New Jersey. Waksman zde vedl výzkum antibiotik se svými kolegy studenty. Streptomycin byl účinný proti bakteriím, které byly odolné vůči penicilinu.

Waksman původně měl obavy z práce s bakterií tuberkulózy, ale jeho doktorand Albert Schatz se nabídl, že tuto práci provede. Spolu s kolegyní Elizabeth Bugie zkoumali sekrety z bakterií a identifikovali bakterii Streptomyces griseus, která obsahovala antibiotikum streptomycin. Waksman a Schatz jsou nyní bráni jako objevitelé tohoto antibiotika.

V době objevu byl ovšem za objevitele považován pouze Waksman. Nobelova cena za lékařství byla za streptomycin udělena Waksmanovi v roce 1952 . Až v 90. letech byl Albertu Schatzovi uznán jeho významný přínos v objevu.

Autor: Šimon Mitro

Související

1280px-Joe_Cocker_Sochi_2011
Hudba

Joe Cocker by se dnes dožil osmdesátky. Před lety jej však zabila rakovina plic

rakovina mozku
Zdraví

Vědci vyvinuli vakcínu pro léčbu rakoviny mozku

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety