čtvrtek 4. července 2024

Lejstra zahltila stavební úřady, ty hlásí i tisíciprocentní nárůst, systém nepracuje

Lidé raději podali neúplnou dokumentaci k žádosti na stavební úřad, jen aby to stihli ještě minulý týden. Ode dneška totiž platí nový stavební zákon a žádosti mají nová pravidla i výrazně vyšší poplatky.

441877610_122203636724011999_7022767246680098139_n

Typický obrázek ze stavebního úřadu.
Zdroj: FB / Radomír Nepil

  • Typický obrázek ze stavebního úřadu.
  • Zdroj: FB / Radomír Nepil

„Původně jsme odhadovali nárůst počtu žádostí na dvoj až trojnásobek. Mýlili jsme se. Máme v Jihlavě 1000procentní nárůst žádostí o stavební řízení a jsme extrémně zahlceni,“ hlásí vedoucí stavebního úřadu v Jihlavě Michal Jarco. Souhlasí s ním starosta Prahy 8 Radomír Nepil: „Investoři soukromí, ale i veřejní, podali žádosti v panice postaru tak, jak je měli, bez ohledu na vady, hlavně aby „spadli ještě do starého režimu stavebního zákona, a hlavně bez digitalizace stavebního řízení. Nevíme, co bude, krčí rezignovaně zaměstnanci a vozí v nákupních košících z podatelny tuny papírů,“ popisuje Nepil.

Navíc prý nikdo netuší, zda je portál stavebníka, přes který vše nově půjde, v provozu. „Namísto záměrů, které by se měly týkat pouze našeho úřadu, tam vidíme záměry z celé republiky. A to je asi špatně. Podle našich informatiků, kteří zapojují a nastavují nově dodané počítače, je problém také s nastavením rolí pro jednotlivé pracovníky, které nastavuje v úvodu lokální administrátor,“ říká Rajco.

Některé úřady dostaly nové potřebné počítače teprve v pátek s tím, že sady monitorů plánuje dodavatel dodat do konce července.

Obrovský dopad to může mít i na veřejné finance. Starostové mají rozpracované stovky dotačních projektů, pokud neprojdou včas úřednickým kolečkem, přijdou o desítky či stovky milionů na dotacích.

Související

envelopes-6134807_1280
Domácí

Brno otevře centralizovaný stavební úřad, počítače z ministerstva ještě nedorazily

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

stavba
Domácí

Poslanci schválili nový stavební zákon, superúřad nebude

stavba
Domácí Digitalizace

Novela zákona značně zrychlí výdej stavebních povolení