pátek 10. května 2024

Kyjev zažil mohutný letecký útok. Vystrčil i Pekarová Adamová slíbili větší pomoc

České politické špičky skončily v hotelovém krytu v ukrajinské metropoli. Od brzkého rána podniká ruská armáda rozsáhlé dronové útoky na Kyjev.

F_wtY0ZWoAAoRXe

Vystrčil a Pekarová Adamová v hotelovém krytu v Kyjevu.
Zdroj: X

  • Vystrčil a Pekarová Adamová v hotelovém krytu v Kyjevu.
  • Zdroj: X

Zatím největší dronový útok za celou dobu trvání války na Ukrajině zažila v noci na sobotu a dnes ráno tamní metropole Kyjev. Podle zpráv z hlavního města poslali Rusové nad oblast 75 bezpilotních letounů Šáhid, z nichž se nakonec kromě čtyř podařilo ukrajinské protiletecké obraně sestřelit. Při útoku bylo zraněno několik osob. Sestřelené drony pak způsobily požár na několika místech, kde začaly hořet i obytné domy a budova mateřské školy. Kromě Kyjeva ruská armáda ostřelovala i oblasti Sumy, Dněpropetrovsk, Záporoží, Mykolajiv a Kirovohrad.

V době útoku se do krytu musel skrýt i předseda Senátu České republiky Miloš Vystrčil (ODS) a jeho koaliční partnerka, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Oba politici přijeli dnes ráno na Ukrajinu uctít památku obětí hladomoru, od jehož vypuknutí si Ukrajina dnes připomíná devadesátých let. Jedná se o událost, která je považována za jeden z největších zločinů Sovětského svazu, potažmo jeho vůdce Josifa Stalina, během něhož zemřelo několik milionů lidí.

"Ruská agrese není tedy zdaleka prvním zločinem diktátorů vůči Ukrajině," napsal na své sociální sítě Vystrčil. Na Ukrajině se během dnešní návštěvy oba čeští politici setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou ukrajinského zákonodárného sboru Ruslanem Stefančukem. Na pořadu jednání bude pokračující a budoucí pomoc České republiky Ukrajině.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví

GNNIEbhXEAEuBK2
Zahraniční

Rusko útočí na Charkov ze severu, jih Ukrajiny ostřelují z Krymu

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace

Stíhačka F-16
Domácí

Česko poslalo na Ukrajinu výcvikový simulátor stíhaček F-16