pondělí 20. května 2024

Kvetoucí rostliny se naučily samy opylovat, může to ovlivnit populaci hmyzu

Mnoho kvetoucích rostlin se naučilo samoopylovat. Reagují tak na úbytek hmyzích opylovačů. Problém tím můžou způsobit hmyzu, kterému evolučně vyvinuté rostliny nedávají dostatek potravy.

7224224332_5dd85e3d64_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Populace hmyzích opylovačů, především včel, motýlů, čmeláků i některých druhů brouků, klesá. Za snižováním jejich počtů stojí velká horka, sucha, vliv chemických látek i samotné rostliny. Ukázal to výzkum britských biologů

Mnoho kvetoucích rostlin došlo podle nich do stádia, kdy ubývající hmyz pro své opylování téměř nepotřebují. Dokážou díky evolučnímu vývoji přesouvat samy pyl z květu samčího do květu samičího. Kvůli tomu ale musí rostliny produkovat mnohem více pylu a méně nektaru.

Rostlinný nektar je pro hmyz potravou a magnet, který je k neopyleným květům přitáhne. Hmyz se nasosá nektaru a na chlupatém tělíčku se zachytí pyl, který přenese na jiný květ. Kvůli nižší produkci potravy může množství hmyzu dál klesat. Vztah mezi kvetoucími rostlinami a hmyzími opylovači se tak dostává do začarovaného kruhu.

Autor: Zuzana Beranová

Související

včely
Světové dny Fauna

Včelí den

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk