pátek 17. května 2024

Kvalifikované pedagogy pro Karlovarský kraj pomůže zajistit stát

Finanční podpora od státu by měla nalákat kvalifikované pedagogy, aby pracovali v Karlovarském kraji.

Cheb

Ilustrační foto. Náměstí v Chebu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto. Náměstí v Chebu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Karlovarský kraj trpí největším nedostatkem kvalifikovaných učitelů v Česku. Od roku 2024 budou mít učitelé a pedagogičtí pracovníci základních a středních škol v tomto kraji přístup k výzvě Operačního programu Spravedlivá transformace, která jim poskytne náborový příspěvek a finanční prostředky na další vzdělávání. Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí vyčlenilo na tento účel 45 milionů korun. Žádosti do výzvy lze podávat od 1. ledna do 24. dubna příštího roku.

Karlovarský kraj má vysoký podíl nekvalifikovaných učitelů, zejména na druhých stupních základních škol, kde se neaprobovaná výuka vyskytuje ve 48 procentech případů. Průměrný věk učitelů je kolem 48 let na základních školách a o dva roky vyšší na středních školách. Podpora v rámci výzvy se zaměřuje na osobní a profesní rozvoj učitelů a také na přilákání mladých učitelů do kraje pomocí náborového příspěvku.

Příspěvek ve výši 669 tisíc korun je určen pro nově nastupující školní psychology, speciální pedagogy, kvalifikované učitele a odborníky z praxe bez pedagogického vzdělání, kteří si musí doplnit vzdělání. Druhá aktivita umožňuje čerpat až 100 tisíc korun na průběžné vzdělávání zaměstnanců podpořených náborovým příspěvkem. Podmínkou pro získání příspěvku je závazek pracovat na daném místě po dobu pěti let.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

studentka
Domácí Školství

Studenti o doktorské programy nestojí. Doktorandů je nejméně za 20 let

profimedia-0868812254
Domácí Školství

V prvním kole přijímaček na střední školy uspělo 94 procent žáků

škola
Domácí Školství

Uchazeči na střední školy už mohou zjistit, kam byli přijati

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje