sobota 18. května 2024

Kuriozity prezidentské volby. Pavel měl v Chánově pod dvě procenta, Babiš (ne)vyhrál v Bohnicích

Výsledky prezidentské volby jsou jasné, ale na mapě okrsků najdeme nejednu zajímavost. Kde měl Pavel pod dvě procenta? V jaké části Prahy vyhrál Babiš? A co se stalo v Bohnicích?

Andrej Babiš promlouvá k podporovatelům v kampani k prezidentským volbám.

Andrej Babiš nejde pro ostré slovo vůči vládě daleko.
Zdroj: Facebook Andrej Babiš

  • Andrej Babiš nejde pro ostré slovo vůči vládě daleko.
  • Zdroj: Facebook Andrej Babiš

Petr Pavel je jasným vítězem voleb, kterého volilo přes 3,35 milionu občanů a přes 90 % Čechů žijících v zahraničí, ale i tak se na mapě Česka najdou okrsky, které Pavla nemají v lásce. Příkladem za všechny je sídliště Chánov v Mostě, kde Pavel dostal pouhých 1,6 procent hlasů (4 z celkových 250 hlasů).

Tak nízký výsledek je v Česku raritou, ale i tak najdeme v republice několik dalších míst, kde dostal Pavel pod 10 procent hlasů. V okrsku č. 2 Předmíř v Jihočeském kraji získal bývalý generál 9,4 procent hlasů a na západním okraji Ústí nad Labem v okrsku č. 1014 ho volilo jen 5,1 procent místních.

Rozpolceni ve volbách prezidenta byli obyvatelé Ostravy, které je jediném krajských městem, kde vyhrál Andrej Babiš. Ve třech ostravských okrscích dostal Pavel pod 15 procent, ale naopak v centru Ostravy měl i přes 70 procent.

Andrej Babiš vyhrál pouze ve třech krajích, z krajských měst obdržel nejhorší výsledek v Praze, kde ho volilo jen 23,6 procent voličů. Bývalý premiér vyhrál v jediném pražském okrsku na Praze 10, kde získal 51 procent. Na mapě volebních výsledků září pro Babiše i pražské Bohnice, tam ovšem volební komise prohodila výsledky a místo avizovaných 65,2 procent pro Babiše tyto hlasy ve skutečnosti patří bývalému generálovi.

Pavel vyhrál jak ve svém bydlišti, v Černoučku obdržel 91 procent hlasů, tak také v domově Andreje Babiše. V Průhonicích získal předseda hnutí ANO jen 28 procent. Naopak v Pavlově rodišti v Plané na Tachovsku vyhrál Babiš s 59,1 procenty.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

Petr Pavel s Evou Pavlovou.
Domácí

Prezidentský pár navštíví Pardubický kraj

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu