pátek 17. května 2024

Koruna je fikce, upozorňují osobnosti před startem páté řady

Nová série oblíbené Koruny diváky zavede do dění kolem princezny Diany. Jedná se však o fikci, upozorňuje herecká legenda i expremiér.

Koruna

Seriálová princezna Diana v podání Elizabeth Debicki.
Zdroj: Netflix

  • Seriálová princezna Diana v podání Elizabeth Debicki.
  • Zdroj: Netflix

Už 9. listopadu startuje na Netflixu pátá řada oblíbeného seriálu Koruna (The Crown), které portrétuje život a královny Alžběty II. a celé královské rodiny. Tentokrát se podíváme do nedávné minulosti a prim budou podle traileru hrát události kolem princezny Diany.

Seriál budil kontroverze už mnohokrát, ale pátá řada bude patrně dosud nejdiskutabilnější. Proti historické přesnosti se už v předstihu bouřily různé osobnosti včetně britské herecké legendy Judy Denchové. V dopise pro britské Timesy uvedla, že se zdá, že Netflix „je ochoten stírat hranice mezi historickou přesností a hrubou senzacechtivostí“. Herečka upozorňovala, že mnozí diváci seriál nepovažují za fikci. „Značný počet diváků, zejména v zámoří, může považovat Korunu za zcela pravdivou,“ uvedla. Kvůli kritice Netflix uvádí u každé epizody, že se jedná o fiktivní příběh.

Dalším, kdo se proti seriálu vymezoval, je bývalý konzervativní premiér John Major, jehož verze se v páté řadě také objeví. „Sir John s Korunou nijak nespolupracoval. Jak jistě víte, rozhovory mezi panovníkem a premiérem jsou zcela soukromé a pro sira Johna jimi vždy zůstanou. Ale ani jedna ze scén, které líčíte, není v žádném případě přesná. Jsou to prostě a jednoduše výmysly,“ napsala expremiérova kancelář.

Dodejme jen, že přesný životopis královny zatím ani nemohl vzniknout, protože nejsou prameny. Archivní prameny jsou za panovníkova života nedostupné a vynesené informace jsou mírně řečeno nespolehlivé.

Zdroj: The Guardian

Související

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii

Green_Investment_Summit_(51652934245)
Zahraniční

Khan je staronovým starostou Londýna. Opozice mu vyčítá bezpečnost ve městě

Jennifer Lopez ve sci-fi Atlas
Film a TV Streaming

Květen na Streamu: Závěr Ivety a Lopez zachraňující lidstvo před umělou inteligencí

GMgnyGlXUAACLHs
Zahraniční

Deportace začaly. Britská policie zatýká první migranty a posílá je do Rwandy