sobota 18. května 2024

Koncert ruské pěvkyně je zrušen. Politické rozhodnutí, tvrdí Netrebko

Jako rozhodnutí pod politickým tlakem a cenzuru vidí sama ruská pěvkyně důvod pro zrušení jejího pražského koncertu. Proti němu se ohradila zejména pražská magistrátní koalice.

Anna_Netrebko_DRs_Koncerthus

Ruská pěvkyně Anna Netrebko v Praze nevystoupí
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ruská pěvkyně Anna Netrebko v Praze nevystoupí
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Koncert ruské pěvkyně Anny Netrebko, který byl plánován na 16. října do pražského Obecního domu, se konat nebude. O jeho zrušení rozhodla sama pořadatelská agentura Nachtigall Artists. Stalo se tak poté, co proti vystoupení vytáhlo do boje vedení pražského magistrátu v čele s náměstkem primátora pro kulturu Jiřím Pospíšilem (TOP 09). Pražské koalici nejvíce vadil fakt, že Netrebko v prezidentských volbách v roce 2012 vyjádřila podporu současnému ruskému vůdci Vladimiru Putinovi. Od tohoto kroku se ale pěvkyně po začátku války na Ukrajině distancovala a dokonce se z Ruska odstěhovala. Dnes žije v Rakousku.

Netrebko rozhodnutí pořadatelů označila za cenzuru ze strany českých politiků a za politické rozhodnutí. Své příznivce, z nichž si 1300 lidí koupilo lístek na pražský koncert, pozvala na vystoupení do Vídně. Praha, jako majitel Obecního domu, podle ní ignorovala platnou smlouvu o pronájmu sálu a pořádající agentura tím utrpí i značné ztráty. Pospíšil už předem avizoval, že je ochoten se na části nákladů za zrušené představení podílet ze svého. Pražská radnice se také údajně obávala toho, že v případě uskutečnění koncertu by od Kyjeva dostala diplomatickou nótu.

Praha není jediným místem, kde byly koncerty Anny Netrebko zrušeny. Po začátku války na Ukrajině k podobnému kroku přistoupilo několik západních metropolí.

Autor: Jan Skala

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

profimedia-0871731452
Domácí

Pavel jmenuje Ženíška ministrem ve čtvrtek před polednem