neděle 5. května 2024

Kolik vody potřebuje chmel? Vědci našli odpověď

Revoluční výzkum zjistil, kolik je zapotřebí vody pro správný růst chmele.

chmel

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Český výzkumný projekt PRO CHMEL, vedený Plzeňským Prazdrojem ve spolupráci s Microsoftem a Chmelařským institutem, přinesl po dvouletém měření klíčové poznatky o vlivu počasí na růst chmele. Vědci získali informace o množství vody, které chmel potřebuje během sezony, a vytvořili model, jak dlouho voda zůstává v půdě. Tato data umožňují chmelařům přesněji plánovat závlahu, což vedlo na jedné z chmelnic v Chrášťanech ke zvýšení úrody o až 40 procent.

Šest chmelnic na Žatecku, zapojených do projektu, bylo vybaveno půdními sondami, meteostanicemi a časosběrnými kamerami. Speciální senzory, zvaná chmelová EKG, byly připojeny k rostlinám, měřící klimatické podmínky a vliv vnějších faktorů na růst plodiny.

Na základě měření jsme poprvé zjistili, že chmel během vegetačního období spotřebuje průměrně 2 litry vody denně na každý stonek, což odpovídá 10 až 12 litrům denně na celou rostlinu. Tato data nám umožňují přesněji plánovat závlahu a efektivněji bojovat s klimatickými vlivy,“ uvedl Ivan Tučník, vedoucí projektu PRO CHMEL z Plzeňského Prazdroje. Všechna data z chmelnic jsou nyní dostupná v online databázi, která poskytuje přehled o počasí, vlhkosti půdy, teplotě a dalších faktorech ovlivňujících růst chmele. Pěstitelé také získávají informace o průtoku živin v rostlině, změně tloušťky stonku a úrovni stresu rostliny.

Pomocí velkého množství dat, které jsme shromáždili v průběhu dvou let měření, jsme zpracovali prediktivní model, který na základě naměřených údajů a analýzy historických faktů umí předpovědět výnos a kvalitu pěstovaného chmele. Chmelaři zadají cílený výnos a kvalitu chmele a systém jim na základě množství srážek, předpovědi počasí, půdních podmínek a dosavadní závlahy předpoví, kolik vody je ještě potřeba na chmelnici dodat v následujícím období. Chceme tak pěstitelům poskytnout pomůcku, která bude nejen na špičkové technické úrovni, ale především užitečná,“ popisuje Ramen Dutta z TensoAI.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Související

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

Saaz-Ring2
Domácí

Žatec dostal další ocenění. Je historickým městem loňského roku

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku

Budweiser
Světové dny Pivo

Den piva