Kofein dokáže zlepšit bdělost, náladu i rychlost zpracování informací. Blokuje receptory adenosinu a tím potlačuje únavu. Podle současných studií ale může přinést i zásadnější zdravotní výhody. Tým čínských vědců zjistil, že lidé pijící kávu mají výrazně nižší riziko Alzheimerovy i Parkinsonovy choroby a obecně menší pravděpodobnost úmrtí na degenerativní onemocnění mozku. Podobné závěry potvrzují výzkumy také z Austrálie i Francie, které upozorňují, že kofein zřejmě působí jako antioxidant a tlumí záněty spojené s poškozováním mozkových buněk.
Aby ale káva skutečně pomáhala, je zásadní dávkování. Vědci nejčastěji doporučují jeden až čtyři šálky denně podle individuální citlivosti, nejlépe v první části dne. Večerní konzumace narušuje hluboký spánek, při kterém tělo opravuje buňky a mozek odstraňuje toxiny, což je proces důležitý právě pro prevenci neurodegenerativních chorob. Slazení či kombinace s energetickými nápoji účinek naopak zhoršují.
Šest a víc šálků kávy denně může zvýšit riziko demence a zmenšovat objem mozku. Odborníci zdůrazňují, že kofein nelze posuzovat izolovaně, ovlivňuje i účinky některých léků, káva se navíc často konzumuje s potravinami s vysokým obsahem cukru či tuku, které její přínosy potlačují.