pondělí 13. května 2024

Knižní zpověď Britney Spears má úspěch. Memoár prince Harryho se ale prodával lépe

Celkem 1,1 milionu výtisků se prodalo knihy Britney Spears během prvního týdne. O půl milionu tak ztrácí na memoár prince Harryho z ledna letošního roku.

Obálka knihy The Woman in Me od zpěvačky Britney Spears

Obálka knihy The Woman in Me od zpěvačky Britney Spears
Zdroj: Simon & Schuster

  • Obálka knihy The Woman in Me od zpěvačky Britney Spears
  • Zdroj: Simon & Schuster

Memoár zpěvačky Britney Spears s názvem The Woman in Me, v překladu Žena ve mně, vyšel v USA dne 24. října. Za první týden si knihu koupilo přes 1,1 milionu zájemců. Prodejní čísla zahrnují předobjednávky, tištěné knihy, e-knihy i audioknihy. Čistě tištěných knih se během prvního týdne prodalo 418 tisíc výtisků, vyplývá to z údajů společnosti Circany, která sleduje kolem 85 procent trhu s tištěnými knihami v USA.

Žena ve mně si získala u literárních kritiků uznaní za poutavý příběh o zpěvaččině vzestupu k celosvětové slávě a odhalení jejích obtíží, včetně opatrovnictví, kdy měl její otec dlouhá léta kontrolu nad jejím životem. Zpěvačka v knize odhalila i to, že prodělala před více než 20 lety potrat v době, kdy chodila se zpěvákem Justinem Timberlakem.

V den vydání knihy Britney Spears na sociální sítě napsala, že se její kniha stala nejprodávanějším memoárem známé osobnosti v historii, zatím však není ani nejprodávanější pamětí letošního roku. Větší prodeje měl memoár prince Harryho s názvem Náhradník, která vyšel letos v lednu. Harryho zpověď měla týden po vydání v USA 1,6 milionu prodaných výtisků.

Přesto však může být Britney Spears nadmíru spokojená, protože publicita kolem vydání její knížky zapříčinila razantní nárůst poslechovosti jejích písní na hudebních platformách a také prodeje jejích alb. Během 24 hodin mezi minulým pondělím a úterým vylétl prodej jejích alb o téměř 37 procent. Poslechovost vzrostla takřka o čtvrtinu, z 16 milionů posluchačů na 19,8 milionu.

Za úspěchem knihy Žena ve mně stojí i audioverze, kterou namluvila renomovaná herečka pětkrát nominovaná na Oscara, Michelle Williams. Její výkon v namluvení knížky nadšeně hodnotí běžní posluchači i recenzenti. Nakladatelství Gallery oznámilo, že je Žena ve mně jejich nejprodávanější audioknihou v historii společnosti. Nakladatelství však neposkytlo konkrétní čísla.

Autor: Šimon Mitro

Související

Harry Potter
Světové dny Knihy

Den Harryho Pottera

405819404_898935628264256_1342189620393576434_n
Ostatní literatura

Miloš Zeman znovu zavítal do světa literatury. Nyní cílí na své protivníky

čtení
Ostatní Knihy

Jednou týdně čte knihy třetina Čechů. S časem zápolí

Lemmy_Kilmister
Hudba

Lemmyho skandály dostaly komiksový formát. Příběhy nakreslily další hvězdy