úterý 21. května 2024

Kilo kokainu nebo vypreparovaný krokodýl. To jsou úlovky celníků z Ruzyně

Nejrůznější druhy drog, padělky šperků či kabelek, lastury, mušle nebo krokodýl – to jsou jen některé ze zabavených věcí, které našli celníci na pražském letišti.

krokodýl kubánský

krokodýl kubánský
Zdroj: Celní správa

  • krokodýl kubánský
  • Zdroj: Celní správa

Ruzyňští celníci ani loni nezaháleli. Za loňský rok odhalili celkem 1329 případů, kdy cestující dovážel nebo vyvážel zboží v rozporu s platnými předpisy.

94 případů se týkalo obchodu s nejpřísněji chráněnými živočichy. Celníci zadrželi nejčastěji produkty tradiční asijské medicíny, lastury, mušle nebo korály. V jednom z případů šlo o dovoz vypreparovaného krokodýla kubánského bez platných povolení.

Ve třech stovkách případů šlo o pašování drog. Nejčastěji pašeráci schovávali marihuanu, kokain, hašiš, metamfetamin – celkem jich celníci odhalili 325 kg. Například osmapadesátiletý cizinec, který cestoval do Prahy přes Istanbul z Caracasu spolykal téměř kilogram tekutého kokainu. Třiapadesátiletá cizinka zase pašovala ve svém zavazadle tři kila kokainu.
Celníci objevili také tisíce padělků oděvů, elektroniky, kabelek a šperků za 101 miliónů korun. V jednom případě šlo o dovoz šperků, které by jako originální vyšly na 45 miliónů korun.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Celní správa

Související

Panda červená
Krimi Fauna

Šest Indů bylo zadrženo v Thajsku. Pašovali vzácná zvířata včetně pandy

kněz
Krimi

Španělský farář byl zatčen za pašování viagry

Celní správa
Domácí

Celníci loni vybrali 162 miliard

ViewImage (80)
Krimi

Kokain neputoval do Lidlu omylem, pašování zajišťoval šéf pro logistiku