Kdo povládne na Slovensku? Největší šanci má expremiér Robert Fico

Sociálně-demokratický SMER expremiéra Roberta Fica má největší šance na zisk volebního vítězství. Strana posledního premiéra Eduarda Hegera se naopak propadá k sedmi procentům.

Fico

Na slovenského premiéra Roberta Fica byl spáchán atentát.
Zdroj: Flickr

  • Na slovenského premiéra Roberta Fica byl spáchán atentát.
  • Zdroj: Flickr

Vypadá to na návrat v plné parádě. Agentura Ipsos zveřejnila průzkum veřejného mínění, který se zabývá předčasnými volbami na Slovensku. Ten jasně ukázal, že největší šanci na zisk volebního prvenství má strana SMER bývalého premiéra Roberta Fica. Ten post předsedy slovenské vlády zastával už celkem deset let, mezi roky 2006 a 2010 a pak i v letech 2012 až 2018. Sociálně-demokratický SMER by podle průzkumu získal bezmála sedmnáct procent hlasů a následovat by jej měl rovněž sociálně-demokraticky orientovaný Hlas-SD dalšího bývalého premiéra Petera Pelegriniho s více než patnácti procenty.

Do Národní rady Slovenské republiky by se dostala i Progresívné Slovensko, získalo by 13,3 procenta hlasů. Hnutí Obyčajní ludia a nezávislé osobnosti, jehož členy jsou oba poslední premiéři Igor Matovič a Eduard Heger, má pouze sedmiprocentní šanci na úspěch.

Vládní krize vypukla na Slovensku v prosinci loňského roku. Tehdy Národní rada vyslovila nedůvěru vládě Eduarda Hegera a prezidentku Zuzanu Čaputovou pověřila sestavením vlády. Poté, co však Hegera opustili jeho vlastní ministři, musela 7. května Čaputová jmenovat úřednickou vládu ekonoma Ludovíta Ódora. Ta zemi povede do konce září, kdy se uskuteční předčasné volby.

Autor: Jan Skala

Související

241821319_401309894686650_5543777500043057727_n
Zahraniční

Fico v orbánovských stopách. Příští rok chce jet do Moskvy na oslavy konce války

profimedia-0916258731
Zahraniční Slovensko

Slovenská ministryně zdravotnictví rezignuje kvůli škrtům

profimedia-0908985521
Zahraniční

Šimkovičová odvolala ředitele Slovenského národního muzea

Předseda japonské Liberálně demokratické strany (LDP) Šigeru Išiba.
Zahraniční

Japonce čekají předčasné volby