pondělí 20. května 2024

Kazachstán i jih Ruska ničí velká voda. Oblasti decimuje tající sníh z Uralu

Situace na jihu Ruska ohledně masivních záplav má k uklidnění daleko. Voda navíc začala zaplavovat i oblasti v sousedním Kazachstánu.

GKyZc9gXYAEasj_

Pohled na rozlitou řeku Ural na jihu Ruska.
Zdroj: X

  • Pohled na rozlitou řeku Ural na jihu Ruska.
  • Zdroj: X

Poté, co minulý týden napáchala velká voda obrovské škody na jihu pohoří Ural a protrhla i přehradu u města Orsk, se živel rozlil i na západ Kazachstánu. Tamní úřady oznámily, že musely nechat evakuovat více než sto tisíc lidí, které živel přímo ohrožoval. Nejhorší situace je na řekách Ural a Tobol. Hladina Uralu, který přes Rusko a Kazachstán teče do Kaspického moře, může v následujících hodinách stoupnout o dalších 70 centimetrů.

Z ruských oblastí je na tom nejhůře okolí města Orenburg, které leží zhruba 150 kilometrů severně od hranic s Kazachstánem. Tam hladina řeky Ural dosáhla v úterý večer kritické výšky přesahující devět metrů. Vodní toky v oblastech by měly kulminovat do konce pracovního týdne. Velká voda však může hrozit po celý duben.

Ruské i kazašské úřady mluví o nejhorších záplavách za poslední desítky let. Na svědomí je mám rekordní množství sněhu, které začalo odtávat na pohoří Ural.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

profimedia-0873734634
Zahraniční

Masivní záplavy trýzní Brazílii. O život přišlo 149 lidí