úterý 8. října 2024

Karlštejn má nové expozice i kino

Každý rok zamíří na hrad Karlštejn až 200 000 turistů. I pro letošní hlavní sezónu má naše možná nejznámější národní kulturní památka návštěvníkům co nabídnout.

Karlštejn

Karlštejn
Zdroj: Pixabay

  • Karlštejn
  • Zdroj: Pixabay

Právě v těchto dnech tady stavaři a památkáři ukončili prestižní projekt celkem za 164 miliónů korun. Ve východní části Purkrabství vzniklo nové návštěvnické centrum. V suterénu zase najdou návštěvníci novou expozice věnovanou vzniku hradu a jeho minulým obnovám. V suterénu Císařského paláce vznikl multifunkční sál a stálá expozice tesařských prvků.

Obnovu hradu a vytvoření virtuální podoby Karlštejna před rekonstrukcí představují dva časosběrné dokumenty, které návštěvníci uvidí v nově zpřístupněném gotickém sklepení v takzvaném Karlkinu.

Hrad Karlštejn založený v roce 1348 Karlem IV. je jednou z nejnavštěvovanějších památek v naší zemi. Stavebně se dočkal pozdně gotických úprav v 15. století a o století později i úprav renesančních. Dnešní vzhled získal díky poslední přestavbě z konce 19. století architektem Josefem Mockerem.

Mezi největší zajímavosti hradu Karlštejn patří ojedinělá původní nástěnná výzdoba ze 14. století, soubor 129 deskových obrazů Mistra Theodorika v kapli svatého Kříže, největší portrétní galerie českých panovníků nebo vystavené repliky Svatováclavské koruny českých králů.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Národní památkový ústav

Související

Hrad_Karlštejn_(Karlštejn),_Karlštejn_172
Domácí

Hrady zdražují, kaple je za 640 korun, speciální okruh vyjde rodinu na 14 tisíc

Zastávka Srbsko projde modernizací
Domácí

Na trati mezi Karlštejnem a Berounem jezdí vlaky po jedné koleji

novinkyprofimedia-0721979013.jpg
Hokej

Hokejová extraliga hlásí novinky

Karlštejn
Cestování

Hrad Karlštejn letos nabídne nové expozice